Gambino

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Journalisten Dennis Franco berättar vilka konsekvenser C.Gambinos död kan få för den svenska gangsterrappen. Foto: SVT

Så kan C.Gambinos död påverka svensk gangsterrap

Uppdaterad
Publicerad

En försiktigare rapscen och fler rappare som söker skydd från gäng med stor våldskapital. Så kan artistens död påverka musikbranschen, menar journalisten Dennis Franco.

– Man är rädd att man själv ska bli mördad på grund av musiken, säger han.

Rozh, Einar och nu C.Gambino är några av de kända gangsterrapparna som blivit mördade i gängvåldet under de senaste åren. Flera av dem skjutna på öppen gata.

Morden har haft betydande konsekvenser för rapscenen, enligt Dennis Franco, som har granskat gangsterrappen i Sverige under flera års tid.

Rapartisten C Gambino skjuten till döds i Göteborg

Kan söka skydd hos kriminella

– Det kan innebära att artister begränsas. Det kan också leda till att artister söker sig till kriminella nätverk med stor våldskapital för att man är rädd, säger han.

I sin Uppdrag Granskning-serie ”Topplistans 100-gubbar” lyfter Dennis att många rappare väljer att lämna musikbranschen av rädsla för att de själva kan bli mördade eller att deras familjemedlemmar kan råka illa ut.

Enligt källor till Dennis Franco kan även C.Gambino ha varit på väg att lämna branschen av samma anledning.

– Många jag har pratat med har sagt att det här var hans sista låt att han var på väg ut från branschen och ville lägga ner sin karriär, hans senaste låt heter till och med ”Sista Gång”, säger Dennis Franco.

Återupplivar debatt mot rapmusiken

Dennis Franco tror att C.Gambinos död också kommer att få betydande konsekvenser för den politiska debatten kring genren. Han tror att tidigare debatter om att förbjuda och begränsa gangsterrap kan komma tillbaka.

– Man kommer att börja ifrågasätta artisterna bakom musiken mer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapartisten C Gambino skjuten till döds i Göteborg

Mer i ämnet