Sofia har haft kontakt med psykiatrin sedan hon var nio år. Hon har diagnostiserats med Aspbergers syndrom och ADD. Idag lider hon av panikångest, sömnstörningar och depression och är inskriven hos Psykiatrimottagning Centrum i Göteborg.
När Sofia först kom till mottagningen, våren 2016, träffade hon en läkare som skrev ut nya mediciner till henne. När läkaren slutade fick Sofia träffa en ny, som justerade medicineringen. I maj fick hon ett brev från den andra läkaren, där det stod att han skulle sluta omgående. Sedan blev det tyst. Sofia fick ringa och påminna flera gånger för att få nya recept på sina läkemedel.
– Det är som stressen att inte veta om man ska kunna betala hyran, eller att inte ha mat i kylskåpet. Det är tunga läkemedel, men jag behöver dem för att fungera, säger Sofia.
Ny läkare, ny medicinering
I november fick hon slutligen en tid med en läkare. Även hon ville ändra Sofias medicinering. Läkaren sa att hon i vanliga fall arbetade på Gamlestadens Psykiatrimottagning, och nu täckte upp för de läkare på Psykiatrimottagning Centrum som slutat. Sofia säger att hon inte fått någon information om att det skulle vara brist på läkare.
– Mer än något annat känner jag ilska. Man har gjort så mycket fel inom psykiatrin. Det är inte acceptabelt.
Känner sig maktlös
Sofia säger att hon känt sig maktlös, när läkare upprepade gånger gjort olika bedömningar. Asperger- och ADD-diagnos fick Sofia först i 17-årsåldern, och hon tror att det hade kunnat hjälpa henne om hon hade fått det tidigare.
– Det ändrar jättemycket. Det gör det lättare att förklara för andra, säger hon.
Hur tror du att ditt liv hade kunnat se ut om du fått den hjälp du hade behövt?
– Det kan jag inte ens tänka på. Det är ingen idé att tänka på, för nu är det såhär.