Fältassistenterna i Ale är en del av den gemensamma trygghetssatsningen. Foto: SVT

Här ökar känslan av trygghet – därför går Ale mot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen minskar den upplevda känslan av trygghet i Sverige. Men i Ale är det tvärtom.

– Vi har haft fokus på att jobba medborgarnära, säger Dzemal Sabovic som är trygghets- och missbrukssamordnare i kommunen.

Varje år mäter Brottsförebyggande rådet (BRÅ) den upplevda känslan av trygghet, det vill säga hur trygg man känner sig i samhället. Årets nationella undersökning visar att känslan av otrygghet ökar i landet. Men i Ale går man mot trenden, enligt deras senaste medborgarenkät.

– Vi har sett en positiv utveckling och det är väldigt kul. Främst för Aleborna, säger Dzemal Sabovic, som är trygghets- och missbrukssamordnare i Ale kommun.

Hör Dzemal Sabovic berätta mer om arbetet i klippet ovan.

Samarbete mellan flera aktörer

Att det har vänt tror han beror på de satsningar man har gjort i kommunen.

– Vi har haft fokus på att jobba medborgarnära. Och vi har haft fokus på ökad vuxennärvaro och samarbete med polisen, bostadsbolag och ideella krafter som nattvandrare och grannsamverkan, säger han.

Konceptet bygger på kunskapbaserade metoder från BRÅ, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och polisen.

Fortfarande utmaningar med narkotika

En upplevd trygghet är inte densamma som faktiskt trygghet – men i Ale har även brotten sjunkit mellan 2015 och 2019. Polisen har dock fortfarande utmaningar.

– Vi har problem med narkotika som vi jobbar väldigt aktivt mot, säger kommunpolisen Christian Nordén.

Hur ser ni på att det fortfarande finns 18 procent som inte känner sig trygga?

Det stämmer och vi är såklart inte nöjda, vårt arbete och vår resa har bara börjat. Så länge folk känner sig otrygga så kan vi inte vara nöjda, säger Dzemal Sabovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.