Tolv stycken. Minst så många hundar fick veterinärvård på grund av värmeslag under 2017, visar statistik från försäkringsbolaget Agria.
Sedan början på 2000-talet har antalet hundar som fått vård efter att bland annat ha blivit lämnade i en varm bil ökat. År 2001 handlade det om fyra stycken hundar på ett år – men fem år senare hade siffran ökat till 16 stycken.
Om utetemperaturen är 23 grader kan det bli upp till 85 grader i bilen, enligt länsstyrelsens beräkningar.
Ångest för hunden
Hunden försöker få ner sin kroppsvärme genom att andas fortare så att den börjar flåsa, enligt Blå stjärnans veterinär Bert-Jan Reezigt.
– När deras kroppstemperatur stiger så blir de framförallt väldigt påverkade mentalt. Det är ett ångestfyllt tillstånd och de mår väldigt dåligt av det, säger Bert-Jan Reezigt, veterinär vid Blå stjärnan i Göteborg.
Nyligen hade djursjukhuset en hund som togs in på grund av värmeslag.
– Han kom in avliden på grund av att han hade suttit i en bil i skuggan, med nedvevade rutor en hel eftermiddag, så inte ens det hjälper när temperaturen stiger i bilen.
Stort problem
Enligt Anna Lundvall, djurskyddskontrollant vid Länsstyrelsen, bör man i första hand kontakta hundägaren om man ser en instängd hund. I annat fall kan man skicka sms med registreringsnumret och få tillbaka ett svar med ägaruppgifterna.
– Men om det är akut, kontakta polisen, säger hon och fortsätter:
– Det här är ett stort problem. Det kanske inte alltid händer något med hunden, det kanske är så att man är inne i affären en väldigt kort stund, men under den tiden så far faktiskt hunden illa. Det är ett lidanade för hunden och det ska man försöka undvika.
Även polisens presstalesman, Tommy Nyman, ställer sig kritisk till att hundar lämnas i bil.
– Jag vill inte se några hundar övergivna i bilen, även om man tänkt sig vara borta en kort stund.
Så här gör du om du ser en hund i varm bil
- försök hitta ägaren av bilen
- kontakta polisen
- notera registreringsnummer
- notera klockslag och tidpunkter
- notera hur ventilation och lufttillförsel
- i nödfall krossa rutan (om möjligt ha ett vittne)
Källa: Jordbruksverket/Polisen