Niclas Åberg vid ålutsläppet i Kungälv under fredagen. Foto: Åtta fjordar

Se när tusentals ålyngel släpps ut i det fria

Uppdaterad
Publicerad

Hela 400 000 ålyngel har släppts ut i fjordarna runt Tjörn och Orust under två dagar. Allt i en del av projektet att rädda den allvarligt hotade ålen.

– Vi ser positiva resultat, säger projektledaren Niclas Åberg.

I dag var det dags för det årliga ålutsläppet för nionde året i rad. I dag skedde utsläppen i Lökebergs kile i Kungälv, vid Myggenäs hamn på Tjörn och på Rossö på Orust och totalt 400 000 ålyngel har släppts ut i det fria.

Ålynglen är födda i England och har flyttats till Sverige, och är i dag redo att flytta ut.

Det är tack vare projektet ”Åtta fjordar” som ålynglen i dag fick smaka på friheten i havet.

Ser positiva resultat

Ålen är en akut hotad art och har, enligt projektledaren Niclas Åberg, en komplicerad livscykel. Den fortplantar sig och föds i Sargassohavet, men tillbringar en stor del av livet bland annat i svenska vattendrag.

– Ålarna är färdiga i karantänen därför är det dags nu att släppa ut dem, säger Niclas Åberg som är projektledare.

Det är nionde året som ni gör det här – vad har effekten blivit?

– Vi ser positiva resultat av det hela. Vi märker att återvandringen till Sargassohavet har ökat något, och man tror att det är delvis är det projekt som vi deltar i som har påverkat utvecklingen, säger Niclas Åberg.

Cirka 5-10 miljoner ålar

Varje ål är märkt med en kemisk märkning som gör att de är spårbara, och att man kan skilda dem från vilda ålar.

I området runt Tjörn och Orust så är ungefär hälften av alla ålar från dessa utsläpp. Niclas Åberg har svårt att ge en exakt siffra på hur många ålar som simmar i fjordarna men uppskattar det till  fem till tio miljoner ålar totalt.

Det låter ändå som rätt många ålar?

– Jo, men ålen är ändå en akut hotad art. Det är ju en så liten del av vad det en gång var.

Ålen har minskat i bestånd till att vara ungefär en procent mot vad det var på 70-talet. Orsaken till nedgången är människans påverkan på miljön; överfiske, utsläpp och sjukdomar som drabbat ålarna.

De yngel som sätts ut av ”Åtta fjordar” ingår i programmet ”Krafttag ål” som genomförs i samverkan mellan vattenkraftföretagen och Havs- och vattenmyndigheten.

Även länsstyrelsen i Västra Götaland genomför projekt där ålar släpps ut i det fria. 

Ålutsläpp

Den europeiska ålen är rödlistad och kategoriserad som akut hotad. Den leker i Saragassohavet mellan Puerto Rico och Bermuda, och larverna driver sedan upp mot Europa, en resa på ett till tre år. Men sedan 1970-talet har invandring av ålyngel till Europas kuster minskat med cirka 90 procent. Möjliga orsaker till detta tros vara för hårt fisketryck på alla livsstadier, vandringshinder i vattendrag, minskande uppväxtområden, förändrade havsströmmar i Nordostatlanten, sjukdomar och parasiter samt hög belastning med fettlösliga miljögifter. Det är numera förbjudet att fiska ål.

Källa: 8 fjordar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.