Emil Zingmark, chef för teknikenheten i Vänersborgs kommun och en tillsynskamera som används av äldrevården inom hemtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Lugnare nätter för de äldre och mindre restid för hemtjänstpersonalen – Emil Zingmark, chef för teknikenheten i Vänersborgs kommun berättar vilka fördelar kommunen ser med e-tillsynsbesöken. Foto: SVT

Så ska hemtjänstens nattövervakning av äldre i Vänersborg fungera

Publicerad

Kameror som placeras i sovrummet ska kunna ersätta nattliga tillsynsbesök från hemtjänsten. Istället för att personalen fysiskt besöker den äldre kan de se så att personen ligger i sängen – i telefonen.

Genom de så kallade tillsynskamerorna kan hemtjänstpersonalen se brukaren och behöver därför inte åka på nattliga tillsynsbesök. Förhoppningen är att öka tryggheten för både brukaren och anhöriga – samtidigt som sömnen inte behöver störas.

– Det finns bland annat fallrisker som man ser har förbättrats med en god nattsömn, säger Emil Zingmark, chef för teknikenheten i Vänersborgs kommun.

Underlättar för personalen

De så kallade e-tillsynsbesöken kommer också innebära mindre bilkörande för personalen – någonting man menar är positivt ur både miljö- och säkerhetsperspektiv.

– Den här tiden när det faller snö, det är halt, det är avåkningar, det är en arbetsmiljöfråga, där ökar ju kvaliteten för vår personal, säger Emil Zingmark.

Vänersborg är inte först

Tillsynskameror i hemtjänsten används redan på flera håll i landet. Emil Zingmark berättar att man lärt mycket av andra kommuner som testat metoden.

– Vi har ju omvärldsbevakat och pratat med andra modellkommuner, vi är nya men vi lutar oss mot erfarenhet från andra, säger han.

Se teknikenhetschefen i klippet om tillsynskameror inom hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.