I våras rapporterade media om tragedin i Högsby i Kalmar län, där, en numera dömd 21 årig man, förgripit sig sexuellt på 14 barn på en förskola där han gjorde praktik.
– Föräldrar hörde av sig till oss och undrade hur vi jobbar för att något sådant inte ska hända i våra förskolor, säger Martin Palm som är områdeschef förskola, stadsdel centrum Göteborg.
Det här ledde till att förskolecheferna enades om en gemensam policy för att minimera riskerna för att barn utsätts för den här typen av våld.
De kallar det en ”handlingsplan för att förebygga risker vid utsatta situationer” och i dokumentet står det att det enbart ska vara ordinarie personal som utför blöjbyten, hjälper till vid toalettbesök och tar hand om vilan.
– Vi tror att vikarierna kan känna det som en trygghet att det finns tydliga rutiner kring vad man få göra och inte göra, säger Martin Palm.
Praktikantstopp i Borås
I Borås pågår just nu en rättegång mot en 29-åring praktikant som misstänks för sexövergrepp mot flera förskolebarn. Där har man som åtgärd tills vidare infört praktikantstopp på alla förskolor.
Martin Palm tror inte att det är lösningen för att garantera tryggheten för barnen.
– Spontant tycker jag inte så. Vi behöver praktikanter och vikarier och det är viktigt att så många som möjligt blir intresserade av att jobba inom yrket.
Blir du inte rädd för att släppa in fler outbildade i förskolan efter den senaste tidens händelser?
– Det är därför vi tror det är vitigt att vi är tydliga med vilka rutiner vi har så att det är de ordinarie som utför de arbetsuppgifter som är lite mer utsatta.
Upplever du att föräldrarna känner en motvilja mot att ha män i förskolan?
– Nej, generellt tycker jag inte att det är så. Det kan finnas enstaka personer, men jag upplever att de flesta har stor förståelse för att vi vill ha många olika personer som jobbar inom förskola, säger Martin Palm, områdeschef för förskolan i stadsdel centrum Göteborg.
Regeringen har gett i uppdrag till Skolverket att driva ett projekt för att få fler män att arbeta inom förskolan. Endast 3,7 procent av de anställda inom förskolan är män, och så har det sett ut de senaste åtta åren.