Idag bildar polisen en specialgrupp som bara ska jobba med fallet med den försvunna kvinnan från Grästorp. Det berättar Magnus Karlsson, chef för polisens grova brott-avdelning i Skaraborg. Foto: Polisen/SVT

Så ska polisen lösa fallet med den försvunna kvinnan från Grästorp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar polisen en särskild utredningsgrupp, så kallad PUG, för att försöka lösa fallet med den försvunna kvinnan från Grästorp.

– Nu har vi en fridlyst resurs som med all kraft och energi kan ägna sig enbart åt det här ärendet, säger Magnus Karlsson, chef för grova brott-avdelningen i Skaraborg.

De intensiva och resultatlösa sökinsatserna är avslutade, både för polisens och Missing Peoples del. Sökområdena baserades främst på den misstänkte mannens uppgifter.

För att kunna återuppta sökinsatser behöver polisen få fram uppgifter om nya, avgränsade områden. I annat fall blir det som att söka på måfå.

Kvinna försvunnen i Grästorp

– Sverige är stort och nu behöver förundersökningen leda sökandet framåt, säger Magnus Karlsson på polisen i Skaraborg.

Utsatt för brott

Han och hans utredare utgår från att kvinnan har utsatts för ett brott.

– Det finns ingenting som tyder på att hon skulle hålla sig undan frivilligt, konstaterar han.

För att effektivisera den fortsatta utredningen startar polisen idag en så kallad PUG-grupp, med en rad olika kompetenser. Dessa utredare ska bara ägna sig åt fallet.

– Vi har ju många andra ärenden som ska hanteras parallellt. Det är en stor fördel att PUG bara ska jobba med det här ärendet. Dessutom blir det ett strukturerat arbetssätt enligt upparbetade rutiner, säger Magnus Karlsson.

I PUG ingår specialutbildade utredare med vana att arbeta enligt konceptet, samt särskilda kompetenser som civila analytiker, tekniker med mera. Troligen tar gruppen också kontakt med GMP, Gärningsmannaprofilgruppen, för att få råd och stöttning.

Många utredningsåtgärder

Eftersom polisen vet vilken bil den misstänkte och den försvunna kvinnan färdades i kontrolleras bland annat bensinstationer längs vägen, övervaknings- och trafikkameror, den misstänktes bostad med mera. Vidare arbetar utredarna med att i detalj kartlägga både den misstänkte och den försvunna kvinnan, deras relation och bekantskapskrets. Samtidigt fortgår förhören med mannen, som nekar till brott.

Risken för att utredarna drabbas av tunnelseende och blir helt inriktade på den häktade mannen är närmast obefintlig, enligt Magnus Karlsson.

– I allt polisiärt utredningsarbete har man med sig det där. Vi vet att vi måste jobba objektivt och även undersöka alternativa hypoteser, säger han.

Fotnot: PUG står för Polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna försvunnen i Grästorp

Mer i ämnet