Polisen vill komma åt vapensmugglingen från Balkan och sedan 2017 har Sverige ett polissamarbete med Serbien. När dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade planerna låg fokus på att bekämpa den organiserade brottsligheten och stoppa vapensmugglingen.
– Om vi får undan vapnen från forna Jugoslavien så har vi tagit ett rejält steg framåt för att förhindra ytterligare skjutningar i Sverige, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
För att intensifiera samarbetet var polischefer från Göteborg, Stockholm och Malmö i förra veckan i Belgrad för att möta den serbiska polisledningen och diskutera gemensamma taktiker.
Samarbete finns
Exakt vad man enades om vill Erik Nord inte gå in på. Men han säger att det handlar om konkreta åtgärder, bland annat ett vässat underrättelsearbete, som nu ska bli verklighet i Sverige.
– Jag hoppas att vi ska se mönster som man kanske inte ser när man startar med en brottsutredning i ena änden. Och att de iakttagelserna tillsammans med den serbiska polisens kunskap gör att man kan ta vapnen innan de lämnar Serbien.
Få smuggelvapen stoppas
Hittills i år har 40 skjutvapen och 2 handgranater stoppats vid vid den svenska gränsen.
– Det är ett prioriterat område för oss. De flesta vapen tar vi vid Öresundsbron och det kommer en del via postflödet också. Men det är svårt att säga hur mycket som egentligen kommer in. 40 vapen är nog bara en bråkdel, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.
Erik Nord har tidigare påtalat att en stor del av de vapen som används av kriminella grupperingar i Göteborg kommer från just Balkan. Och en anledning till att polischeferna deltog i förra veckans möte i Belgrad var just för att ge en ”osminkad beskrivning av hur verkligheten ser ut i Sverige”.
– De har ju också skjutningar, men de höjer på ögonbrynen när vi berättar hur det ser ut i de svenska städerna.
– De har bekymmer med mer strukturerad organiserad brottslighet och det dödliga våldet är något högra än i Sverige. Men det är främmande för dem med de lokala kriminella nätverken där gärningsmän och offer är så unga och att det används handgranater i i rena nätverkskonflikter, säger Erik Nord.
Samarbete är en win-win
I och med samarbetet har Sverige åtagit sig att vara med och utveckla den serbiska polisorganisationen. Det handlar bland annat om kriminalteknik, underrättelsebaserat polisarbete, jämställdhetsfrågor och våld i nära relationer. Enligt Erik Nord är det en win-win.
– Det som driver Serbien i det här arbetet är bland annat att de behöver förändra sin polisverksamhet om de ska närma sig EU. Och vinsten från vår sida är ju uppenbar. Vi vill ha stopp på vapenflödet från västra Balkan in mot Sverige.