Jan Åke Jonsson (närmast kameran), Victor Muller och Kristina Geers i Vänersborgs tingsrätt inleddes i januari. Foto: TT

Saab-åklagaren tvingad till paus

Uppdaterad
Publicerad

De tidigare Saab-topparna är åtalade för grovt svindleri. Men exakt varför är lite oklart, enligt försvaret.

Chefsåklagaren Olof Sahlgren tvingades därför ta en paus mitt under rättegången, för att precisera åtalet.

Åklagaren tvingades ta paus för att precisera åtalet, men även därefter förnekade förre Saab-vd:n Jan Åke Jonsson att han skulle ha mörkat krisen 2011.

– Jag har svårt att förstå vilket brott jag skulle ha begått, säger han.

Saab-rättegången

Chefsåklagare Olof Sahlgren tecknar en mörk bild av läget på Saab Automobile våren 2011. Enligt honom var kassakistan hos den skuldsatta biltillverkaren i Trollhättan helt enkelt slut.

Läs mer: Saab-rättegången avhandlar grovt svindleri

Men Jan Åke Jonsson är bestämd, trots att Sahlgren under förhöret läser upp en rad allt mer desperata mejl från olika anställda inom bolaget. På ledningsnivå fanns inga tvivel på att räddningsplankorna som höll på att läggas ut skulle hålla.

– Vi hade en tillfälligt ansträngd likviditet, säger Jonsson gång på gång.

– Men, vi arbetade med korrigerande åtgärder och vår bedömning då var att vi skulle korrigera den, precis som vi kommunicerade till media och precis som media rapporterade.

Kritik från försvaret

Den förre vd:n är, tillsammans med dåvarande styrelseordföranden Victor Muller och bolagsjuristen Kristina Geers, åtalad för grovt svindleri för uttalanden och uppgifter som lämnades i månadsskiftet mars-april 2011.

Saab Automobile hade svårt att betala sina underleverantörer och tvingades till flera produktionsstopp. I olika intervjuer sade Jonsson och Muller dock något annat.

Åtminstone enligt åklagarsidan, som anser att trion direkt eller indirekt lämnade vilseledande uppgifter i både medier och bolagets årsredovisning för 2010.

Läs mer: Lugn start på rättegångsdagen om svindleri

Exakt vilka uppgifter som åtalet täcker var dock – enligt försvaret – oklart när Jan Åke Jonsson började lämna sin bild. Efter hans anförande krävde hans advokat Bengt H Nilsson att åklagaren skulle precisera exakt vilka uttalanden som omfattas av åtalet.

– Det är inte rimligt att ställa någon till svars utan att precisera anklagelserna, säger Nilsson.

Uppskjutna förhör

Kravet fick Vänersborgs tingsrätt att ta en längre paus för att ge chefsåklagare Olof Sahlgren och hans kollegor tid att ta fram en mer exakt lista. Sahlgren ser dock inte den påtvingade pausen som ett bakslag.

-Man kan ha olika typer av gärningsbeskrivning. Vissa vill ha en väldigt preciserad bild, men vi valde att göra på annat vis, säger Sahlgren.

-Olika personer har uttalat sig på olika vis, nu blir det lättare för de misstänkta och deras försvarare.

Förseningen gjorde dock att de planerade förhören med såväl Geers som med Muller fick skjutas upp till torsdagen.

Detta har hänt:

Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs i december 2011. Företaget hade då cirka 3 400 anställda. Flera dotterbolag gick också i konkurs.

Under de två sista åren ägdes Saab Automobile av nederländska Spyker, som köpte det svenska bilföretaget från General Motors.

Spykers ledande företrädare var Victor Muller, som från maj 2011 till konkursen var både styrelseordförande och vd i Saab Automobile.

Sommaren 2012 köptes stora delar i konkursboet av elbilskonsortiet Nevs (National Electric Vehicle Sweden), med kinesiska ägare.

I november 2012 blev det känt att Ekobrottsmyndigheten utredde misstänkta skattebrott i Saab före konkursen. Polisanmälan gjordes ett halvår tidigare.

Bland dem som senare åtalades finns utöver Victor Muller även tidigare vd:n Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers.

Huvudpersonerna i målet

De åtalade:

Victor Muller, tidigare vd för Saab-köparen Spyker och senare vd och styrelseordförande i Saab Automobile. Åtalad för grovt svindleri samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.

Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile fram till sommaren 2011. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande.

Kristina Geers, dåvarande bolagsjurist och styrelsemedlem. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll, två fall av grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning.

Utöver trion ovan är ytterligare fyra personer – en tidigare bolagsjurist, en finanschef och två revisorer – åtalade i målet.

Åklagarna:

Chefsåklagare Olof Sahlgren och kammaråklagare Lars Lindman.

Försvararna:

Advokaterna Hans Strandberg (Muller), Bengt H Nilsson (Jonsson) och Per E Samuelson (Geers).

Biroll:

Vladimir Antonov, rysk finansman. Inte brottsmisstänkt och inte på plats, men ändå en av de centrala figurerna i den delen av åtalet som handlar om misstänkta luftfakturor på totalt 30 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet