Det mesta som står i berättelsen är redan känt. Bland annat att det anses att Saab var på obestånd redan ett halvår innan konkursen, men arbetstagarnas dåvarande representanter i styrelsen håller inte med om slutsatserna.
– Jag håller inte med om de antaganden och slutsatser som görs i rapporten, både när det gäller totalen och detaljer, säger Anette Hellgren, som för Unionens räkning satt som arbetstagarrepresentant i Sabb Automobiles styrelse till i juni 2011, då hon avsade sig uppdraget. Men konkursförvaltarna hävdar i den förvaltarberättelse som lämnades till tingsrätten på fredagen är att bolaget var på obestånd redan vid utgången av maj månad. Det var samtidigt som produktionen kunde återstartas efter sex veckors stopp, sen Victor Muller trollat fram en halv miljard nya pengar, bland annat från Kina.
”Känner mig trygg”
Men linan rullade bara en vecka. Och konkursförvaltarna menar att styrelsen borde ha insett hur illa det då var ställt, trots de nya pengarna. Enligt aktiebolagslagen är varje enskild ledamot i en styrelse ansvarig om styrelsen inte agerar.
– Jag känner mig ganska trygg i det vio har gjort, så jag känner mig inte särskilt orolig för egen del i alla falll, som arbetstagarrepresetant, säger Håkan Skött, som också att i styrelsen i juni 2011.
Själva Saabsåpan är inte avslutad med det här. En konkurs på tolv miljarder kronor rymmer mängder av tvister som kommer att mätta många advokater mycket länge.