De sitter i en lektionssal på Folkuniversitetet i Trollhättan och läraren Christina Erikson säger olika svenska ord som de tolv eleverna upprepar flera gånger för att få det perfekta uttalet.
– Det blir missförstånd ibland och jag vill bli bättre på svenska för jag tänker på våra brukare och mina kollegor, säger Saba Albannkane.
Kvalitetssäkrar vården
De kommer bland annat från Iran, Irak, Filippinerna och Eritrea och utbildningen i yrkessvenska är två timmar i veckan under arbetstid och de ska hålla på fram till slutet av december.
– Den här utbildningen behövs för att kvalitetssäkra vården för de äldre, säger Senaj Cerkezi, enhetschef på äldreboendet Källtorpsgården i Trollhättan.
Leder till missförstånd
Det är personal från äldreboendena kvarteret Humlan och Källtorpsgården som deltar i utbildningen och de är alla tillsvidareanställda.
– Det finns brister i svenska språket och det leder till missförstånd. Det blir inte riktigt det bemötandet som vi vill ha i våra verksamheter gentemot våra äldre, deras anhöriga och kollegor emellan, säger Senaj Cerkezi.
Utbildat språkombud
Hon berättar att de sedan några år tillbaka utbildat språkombud på arbetsplatserna för att stärka språkkunskaperna bland personalen. Inför anställning har kravet varit att klara språktestet ”Jobba säkert med läkemedel”.
Flera kommuner har infört språktester redan vid anställning av omsorgspersonal, varför har ni inte gjort det i Trollhättan?
– Det är på gång, vi håller på att kontrollera möjligheterna för det.
I klippet nedan: Så kan yrkessvenska minska missförstånd och konflikter.