Saba Albannkane från Iran är en av tolv elever som går utbildning i yrkessvenska i Trollhättan..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saba Albannkane från Iran är en av tolv elever som går utbildning i yrkessvenska i Trollhättan. Foto: SVT

Saba språktränas inför vårdjobbet – ny satsning på yrkessvenska i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Tolv tillsvidareanställda på vård- och omsorgsboenden i Trollhättan har samlats i ett klassrum i Trollhättan för att lära sig svenska. Vårdbiträdet Saba Albannkane från Iran är en av dem.

– Jag vill skapa trygghet för de äldre och att vi förstår varandra, säger hon.

De sitter i en lektionssal på Folkuniversitetet i Trollhättan och läraren Christina Erikson säger olika svenska ord som de tolv eleverna upprepar flera gånger för att få det perfekta uttalet.

– Det blir missförstånd ibland och jag vill bli bättre på svenska för jag tänker på våra brukare och mina kollegor, säger Saba Albannkane.

Kvalitetssäkrar vården

De kommer bland annat från Iran, Irak, Filippinerna och Eritrea och utbildningen i yrkessvenska är två timmar i veckan under arbetstid och de ska hålla på fram till slutet av december.

– Den här utbildningen behövs för att kvalitetssäkra vården för de äldre, säger Senaj Cerkezi, enhetschef på äldreboendet Källtorpsgården i Trollhättan.

Leder till missförstånd

Det är personal från äldreboendena kvarteret Humlan och Källtorpsgården som deltar i utbildningen och de är alla tillsvidareanställda.

Senaj Cerkezi, enhetschef på äldreboendet Källtorpsgården Trollhättan. Foto: SVT

– Det finns brister i svenska språket och det leder till missförstånd. Det blir inte riktigt det bemötandet som vi vill ha i våra verksamheter gentemot våra äldre, deras anhöriga och kollegor emellan, säger Senaj Cerkezi.

Utbildat språkombud

Hon berättar att de sedan några år tillbaka utbildat språkombud på arbetsplatserna för att stärka språkkunskaperna bland personalen. Inför anställning har kravet varit att klara språktestet ”Jobba säkert med läkemedel”.

Flera kommuner har infört språktester redan vid anställning av omsorgspersonal, varför har ni inte gjort det i Trollhättan?

– Det är på gång, vi håller på att kontrollera möjligheterna för det.

I klippet nedan: Så kan yrkessvenska minska missförstånd och konflikter.

bok på skolbänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se projektledaren berätta varför Trollhättans stad har startat en utbildning i yrkessvenska för omvårdnadspersonal. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.