En delad bild som visar en studiemiljö till vänster där flera studenter arbetar vid sina datorer i ett klassrum. Till höger syns en närbild på en person med långt blont hår, som är i fokus med en suddig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sabina Helle berätta om besvikelsen efter provledarens tidsmiss vid högskoleprovet – och vad som egentligen gäller när man gör provet. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Sabinas besvikelse efter provledarens tidsmiss vid högskoleprovet i Göteborg: ”Jätteledsen”

Publicerad

Trots att det saknades väggklocka och att provledaren lovade att säga till när fem minuter återstod fick de som skrev högskoleprovet på Lindholmens Tekniska Gymnasium ingen förvarning om att provtiden var slut.

– Jag blev jätteledsen och besviken, säger provdeltagaren Sabina Helle, som nu anmält händelsen till Universitets- och högskolerådet.

Efter att ha pluggat i flera månader hoppades Sabina Helle att högskoleprovet skulle vara ett steg närmare drömutbildningen – socionomprogrammet på Göteborgs universitet. Men högskoleprovet gick inte som hon tänkt.

– Det fanns ingen klocka på väggen, men provledaren sa att hon skulle säga till när det var fem minuter kvar. Till slut ringer ett larm på hennes telefon och hon säger att alla måste släppa sina pennor, säger Sabina Helle.

– Flera av oss i provsalen blev väldigt upprörda.

Hann inte svara

Att provledaren inte informerade om tiden ledde till att Sabina Helle inte hann gå igenom sina svarsalternativ.

– Jag fick förmodligen ett sämre resultat än vad jag annars hade fått, säger hon.

Är det inte ditt ansvar att ha en egen armbandsklocka?

– Det tycker jag inte, dels brukar det finnas klockar på väggen och sedan hade hon lovat att säga till om tiden. Jag äger inte heller något armbandsur.

Enligt reglerna får man inte ha digitala armbandsur när provet görs.

Inga krav på klockor i provsalar

Enligt Universitets- och högskolerådet, UHR, finns inga krav på att en klocka ska finnas i provsalen men däremot ska provledaren informera ”om provtiden för aktuellt provpass och att det kommer att meddelas när fem minuter återstår av provtiden”, enligt gällande föreskrift.

Ska fatta beslut om det blir omprov

Direkt efter provet skickade Sabina ett mejl till myndigheten om incidenten till UHR som ännu inte fattat något beslut, utan avvaktar information från Göteborgs universitet som ska sammanställda ett underlag till UHR senast den 4 november.

– Sedan har vi ett dygn på oss att titta på detta och fatta beslut. Om vi erbjuder ett omprov för det här passet kommer det att ske den 10 november, förklarar Eva Minten från UHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.