Med start idag torsdag kommer det att hållas seminarier och samtal med forskare, politiker och aktivister, bland andra Greta Thunberg, om klimatfrågan under årets bokmässa.
Över 50 författare medverkar också i en kampanj, där olika klimatrelaterade budskap är tryckta på plakat. Skyltarna ska sedan säljas på aktion och pengarna ska gå till Naturskyddsförerningen.
”Drunknar i retorik”
Men Saga Wallander, kulturskribent och redaktör på tidskriften Kritiker, tycker inte att den här typen av arrangemang är tillräckligt och skrev nyligen i en debattartikel i GP:
”... eftersom ingen verkar förmå sig att genomföra den här omställningen kommer vi väl fortsätta besöka seminarium om matsvinn på Bokmässan medan jorden går under i realtid, där visuellt starka skyltar blir det sista vi ser”.
– Det är lite hyckleri och poserande. Vi drunknar i retorik angående klimatkrisen och det är också passiviserande, säger hon till SVT Nyheter Väst.
Vad tycker du att det istället skulle ha gjorts?
– Man hade kunnat till exempel förbjuda nordiska deltagare att flyga hit. Att jag skrivit att man borde ställa in mässan är mest ett grepp för att påpeka att vi behöver ha ett nytt sätt att leva.
Bokmässan: ”Alla kan inte göra allt”
Frida Edman, som är mässansvarig på Bokmässan, uppger att de i dagsläget bland annat klimatkompenserar internationella flygresor och uppmanar nordiska deltagare att ta tåg.
– Vi hoppas att samtalen leder till handling, alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Men vi är inte ända framme, vi är uppe i vårt egna analysarbete.