Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att personer som burit på coronaviruset har ”en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt.” Men hur immun man blir på en skala från vattkoppor till förkylning är fortfarande oklart.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset pågår en studie om hur immunitet utvecklas över tid. I studien deltar 160 anställda på fem vårdcentraler runt om i Göteborg, som lämna in blodprov varje månad under ett halvårs tid.
I klippet ovan berättar Christine Wennerås varför resultat från personal som jobbar på vårdcentral är relevant för övrig befolkning.
– Vi har sett att det kan variera beroende på symptom, kön, ålder, och så vidare; säger Christina Wennerås, professor i klinisk bakteriologi och ledare för forskningsgruppen.
Antikroppstest och T-cellstest
Personer som testats negativt för antikroppar, kan ändå ha så kallad T-cellsimmunitet mot covid-19, det visar en tidigare studie från Karolinska Institutet. I denna studie kommer deltagarna att kontrolleras för både antikroppar och T-celler för att täcka in alla former av immunsvar.
Hur länge tror ni att man är immun?
– Det är ju väldigt svårt att säga, men det kan säkert vara i ett halvår till ett år, kanske längre till och med.
Resultaten från studien väntas vara klara innan jul.