Sahlgrenska måste spara en halv miljard nästa år: ”Ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljard behöver Sahlgrenska spara under 2022. Det beslutade sjukhusets styrelse nyligen. Men Socialdemokraterna tog det ovanliga beslutat att rösta nej till budgeten, eftersom de menar att det är helt fel att spara – särskilt på personal.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det är ett hån mot de som jobbat så hårt under pandemin, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

Befolkningen i Göteborgsområdet växer, och vi människor lever längre. Avancerade läkemedel blir allt dyrare. Nya uppdrag tillkommer hos Sahlgrenska. Detta gör att vården kostar allt mer. Den nya budgeten för Sahlgrenska universitetssjukhuset är 700 miljoner större än budgeten för 2021, efter att kostnadsökningarna räknats bort.

Men trots det kommer sjukhuset strama åt under nästa år.

– Vi behöver alltid försöka jobba med effektiviseringar, göra mer vård för mindre kostnad, säger Gustaf Josefson (M), ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

På onsdagen tog styrelsen beslut om den nya budgeten. I verksamhetsplanen står det att ”För att få en balans /.../ behöver det totala antalet medarbetare på sjukhuset bli färre”.

”Använd de pengar som finns”

Det här tycker oppositionspolitikern Cecilia Dalman Eek (S) är helt fel, bland annat eftersom det finns mer pengar.

– Man borde givetvis använda de pengar som finns i regionen centralt för att skapa förutsättningar för att Sahlgrenska ska klara av den uppskjutna vården, säger hon.

Här menar Gustaf Josefson (M) att det går att ansöka om mer pengar i den pandemipott som regionen har avsatt för uppskjuten vård.

Socialdemokraterna röstade dessutom rött till budgeten i onsdags, istället för gult (nedlagda röster) som är det vanliga.

I klippet ovan kan du höra varför Cecilia Dalman Eek (S) tycker det här är ett exceptionellt läge och hur styrelsens ordförande Gustaf Josefson (M) motiverar besparingarna.

Påverkar även beroendevården

Att budgeten nu är beslutad innebär också att de planerade besparingarna inom beroendevården som vi tidigare berättat om kommer att genomföras.

Det handlar bland annat om att ett team för kvinnor med beroende och psykisk sjukdom kommer upphöra, och att dagvårdsavdelningen för beroende på Högsbo sjukhus läggs ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.