• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Analysen är på onsdagsmorgonen klar och visar att den misstänkta bomben var ett attrapp. Foto: SVT

Säkerhetschefen om misstänkta föremålet i Johanneberg: Forskare utsatta för hot

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid ytterdörren till Nationella sekretariatet för genusforskning som en påse med suspekt innehåll hittades under tisdagsmorgonen. Säkerhetschefen vid Göteborgs universitet menar att det inte finns något uttalat hot mot institutionen, men att forskare generellt är drabbade.

När polisen kom till Johanneberg under tisdagsmorgonen och fick se innehållet i påsen valde man att kalla in nationella bombskyddet och spärra av vägarna i området.

Det framgick senare under förmiddagen att påsen hade hängt på ytterdörren till Nationella sekretariatet för genusforskning. Den hittades av en anställd vid Göteborgs universitet.

– Just nu låter vi polisen genomföra sitt arbete. Sen avvaktar vi vad de kommer fram till och ser sen vilka åtgärder vi vidtar, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet.

Universitetet sätter också in krisstöd för personalen på sekretariatet, berättar han.

Hotbild mot forskare

Polisen undersöker tillsammans med Göteborgs universitet om det finns någon uttalad hotbild mot sekretariatet, men ännu har man inte hittat någon.

– Forskare generellt är alltid drabbade av hot. Om man för stunden forskar på något särskilt känsligt ökar hoten, säger Jörgen Svensson och fortsätter:

– Men något sådant här allvarligt har vi aldrig haft, mig veterligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.