• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hot och hat hör till vardagen på sekretariatet för genusforskning Foto: SVT

Säkerhetschefen: ”Vi har inte känt till detta”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Nationella sekretariatet för genusforskning får ta emot hot och hat nästan dagligen. Men det är inget universitetsledningen känt till.

– Det är först nu de har berättat för mig att de får så mycket hot att de inte orkar anmäla, säger säkerhetschefen Jörgen Svensson.

Forskare drabbas generellt av hot. Så lät det när SVT intervjuade Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet, kort efter att en misstänkt bomb hittats vid Nationella sekretariatet för genusforskning. Säkerhetschefen hade gjort en slagning i databasen för incidenter, och inget pekade på att sekretariatet varit extra utsatt för hot.

Men efter att ha träffat personalgruppen var bilden en annan.

– De sa i princip att de får så mycket hot och hat på sociala medier och i mejl att de inte orkar anmäla. Det sker nästan dagligen, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid GU.

Hoten ska tydligt vara kopplade till den forskning som sekretariatet bedriver.

– Innebörden är att genusforskning ska läggas ner.

Vad tänker du om att forskarna är så utsatta?

– Det är jätteallvarligt och ett påhopp på demokratin.

Efter gårdagens händelse har även andra avdelningar på universitetet hört av sig till den interna säkerhetsavdelningen för att berätta om tidigare okända hot.

– Och det här måste vi ju fånga upp, budskapet till avdelningscheferna är att de måste gå ut till sina avdelningar med uppmaningen om att rapportera och polisanmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.