• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här smakar vår reporter Henrik Kruusval på den fiskgödslade salladen. Foto: SVT

Så smakar fiskgödslad sallad

Uppdaterad
Publicerad

Ett samspel mellan fiskodling och grönsaksodling kan bli en del av framtidens matproduktion, det menar initiativtagarna till projektet Stadsjord. I Göteborg finns en pilotanläggning med odlingssystemet, som kallas akvaponik.

Kortfattat så innebär kretsloppssystemet att vatten från fiskodlingen renas och går vidare till en grönsaksodling. På vägen har fiskens avföring renats och förvandlats till gödningsmedel. Grönsakerna i sin tur växer till sig och återkommer så småningom till fiskodlingen i rummet bredvid – som mat.

Salladen äts av fisken

Henrik Kruusval

– Istället för att tömma fisktankarna ut i havet, som inte behöver mer gödning, så återanvänder vi vattnet här istället. Det är ett fantastiskt gödningsmedel som får grönsakerna att växa snabbt. Det mesta blir föda som vi kan äta, men en del av salladen äts av fisken, konstaterar Jens Björkqvist som arbetar i projektet.

Eftersom en fisk inte klarar sig på bara grönsakerna så får den också tillskott i form av olika mineraler och protein. Men sallad är en del av dieten.

Fiskarterna som odlas i anläggningen i Göteborg är dels clarias, eller som den också kallas – ålmal. En annan art är tilapia som tillhör släktet ciklider. När det gäller grönsakerna så har det visat sig att olika kålsorter trivs bra i miljön i akvaponiksystemet, men det finns också bland annat chili och olika sallader.

För att få en uppfattning om smaken. Kolla på klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henrik Kruusval

Mer i ämnet