Ett äldre syskon ska börja på mellanstadiet, och det yngre syskonet vill börja i förskoleklass på samma skola. Men på många håll är lågstadiet och mellanstadiet uppdelat i olika skolenheter – och då gäller inte syskonförturen. Även om det handlar om samma skola.
Vad säger du om det här systemet?
– Ta bort det. Det är orimligt. Man förstår inte att samma byggnad kan innehålla två olika enheter, säger Helene Odenjung (L).
Hon berättar att hon redan för ett och ett halvt år sen började driva att systemet ska ändras.
Varför har ni inte redan ändrat det då?
– Därför att det inte är så enkelt. Man behöver göra det på ett ordnat sätt. Den utredningen har pågått i ett år ungefär, säger hon.
”Sammanhållen skolgång”
Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) håller med om att systemet bör ändras.
– Vi måste se till att vi kan erbjuda en sammanhållen skolgång med ett skolspår som gäller hela vägen fram. Om du börjar på en lågstadieskola och sedan fortsätter på mellanstadiet så måste du självklart ha rätt att fullfölja din skolgång där, även om högstadiet är en annan enhet, säger hon.
Men hon vill också gå ännu längre när det gäller skolans organisation.
– I grunden är det här ett symtom på ett större bekymmer, ett marknadsliberalt skolsystem, där vi som kommun har väldigt dåliga förutsättningar för att kunna planera. Jag är beredd på att återgå till det system vi hade förr, där du tillhör skolan som ligger nära dig, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Under veckan har SVT Nyheter Väst rapporterat om problem med skolplaceringar i Göteborg. Se mer om det i klippet nedan:
Vad innebär syskonförtur?
Om barnet har ett syskon som går på den aktuella skolenheten den terminen barnet ska börja har barnet förtur. Som syskon räknas här helsyskon, halvsyskon samt så kallade ”bonussyskon”, alltså barn som är folkbokförda på samma adress men inte har samma föräldrar.
Källa: Göteborgs stad