• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset/SVT-montage

Se hur operationen gick till när en kvinna fick två nya händer

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Västsverige fick två helt nya händer efter en dubbel handtransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Så gick det till.

Förberedelserna inför operationen har skett i över sju år. Själva operationen tog 18 timmar och 15 kirurger arbetade i skift i tre operationssalar.

– Vi hade i förberedelserna delat upp olika moment under operationen och fördelat vem som gjorde vad. Det finns olika naturliga delar som operationen är uppdelad i: fripreparering av strukturer, sammanfogning av ben, sy senor, kärl och nerver. Den som inte var upptagen med just det momentet kunde vila eller äta, berättar en av kirurgerna.

Vad var mest kritiskt under operationen?

– Utan att verka för stöddig så var det faktiskt 18 timmar med kritiska moment och det var därför det var så viktigt att kunna dela upp arbetet. Man kan inte utelämna någon del om operationen ska lyckas. Vid sammanfogningen av kärlen fick vi ett övergående problem med blodflödet och var tvungna att göra om det momentet.

”Fantastiskt spännande”

Finns det något speciellt från operationen att berätta?

– Det var fantastiskt spännande när vi släppte på blodflödet i händerna och såg att de växlade färg och blev ”levande” och rosa. Det var ett moment som verkligen var gripande för alla inblandade. Svårbeskrivbar, men en känsla att vi faktiskt skapade ett nytt liv.

I klippet ovan får du fler detaljer från operationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.