EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L) Foto: TT

Selimovic prickas för trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) är bestört över varningen för psykiska trakasserier mot sina assistenter. Han vidhåller sin oskuld.

Selimovic, som tidigare bland annat varit konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater,  prickades i går kväll av EU-parlamentet för ”psykiska trakasserier” mot sina assistenter. Nu kommenterar han beslutet för första gången.

”Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld”, skriver han i ett pressmeddelande.

Selimovic fortsätter: ”Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier. Det här har varit en uppslitande process för alla och jag ser nu fram emot att åter fokusera på det parlamentariska arbetet. Jag är glad över att kontoret i dag fungerar utmärkt väl”.

Sent besked

Beskedet om varningen kom i går kväll, presenterat i korta ordalag av en av parlamentets vicetalmän, inför en nästan tom plenisal.

– Efter slutsatserna från den rådgivande kommitté som handhar klagomål om trakasserier mellan assistenter och ledamöter och med hänsyn till de skriftliga förklaringar som gjorts av den berörda ledamoten har talmannen beslutat att bestraffa herr Selimovic i enlighet med paragraf 166 för ett uppträdande som utgjort psykiska trakasserier, berättade vicetalmannen Ulrike Lunacek.

– Straffet består av en reprimand. Beslutet har i dag meddelats ledamoten, sade Lunacek.

Trakasseriärenden i EU-parlamentet omgärdas av stor försiktighet. Hittills har inte ens ett officiellt pressmeddelande lämnats ut.

Kan överklaga

Enligt reglerna har Selimovic två veckor på sig att överklaga beslutet. I så fall har talmanspresidiet fyra veckor på sig att besluta om att ”upphäva, fastställa eller reducera” det utdömda straffet.

Hans parti har samtidigt beslutat att låta ärendet gå vidare till sin interna etikkommitté.

”Europaparlamentets beslut att ge en reprimand till Jasenko Selimovic för trakasserier av hans personal är allvarligt. Jag kommer att överlämna ärendet till Liberalernas etikkommitté. Kommittén kommer att ge partiet rekommendationer om vilka konsekvenser parlamentets beslut bör få”, sade partisekreterare Maria Arnholm i en skriftlig kommentar i går kväll.

”Glada och tacksamma”

Från den tidigare personalen har förre kanslichefen Christian Juliusson uttryckt sin tacksamhet över EU-parlamentets beslut.

– Vi är glada och tacksamma för att parlamentet, med talman och jurister, har satt ner foten och tydligt sagt att detta slags trakasserier inte är acceptabla på en arbetsplats, säger Juliusson till Svenska Dagbladet.

TOG ÖVER PAULSENS PERSONAL

Förra våren meddelade Marit Paulsen, EU-parlamentariker för Liberalerna, att hon skulle sluta av hälsoskäl. Hennes efterträdare blev Jasenko Selimovic, som också tog över hennes stab bestående av fyra personer.

Aftonbladet rapporterade senare att situationen på Liberalernas EU-kontor var mycket turbulent, då Selimovic bestämt sig för att byta ut personalen. Selimovic anklagades av dessa för trakasserier, medan Selimovic hävdade att han varit missnöjd med arbetet personalen utfört. I dag har tre av medarbetarna slutat och en är sjukskriven, enligt DN.

Selimovic anmäldes till EU-parlamentets särskilda kommitté för att utreda trakasserier mot underlydande. I går kom beskedet att den ger Selimovic en reprimand ”i enlighet med paragraf 166 för ett uppträdande som utgjort psykiska trakasserier”.

Källa: Aftonbladet, Dagens Nyheter, EU-parlamentet.

TRAKASSERIER I EU-PARLAMENTET

EU-parlamentet inrättade i fjol somras en särskild kommitté för att granska anklagelser om trakasserier mot parlamentsledamöternas personal. I reglerna sägs att ”varje ackrediterad parlamentsassistent som upplever ett problem som kan utgöra ett fall av trakasserier” har rätt att vända sig till kommittén, som i enrum har skyldighet att höra såväl den anklagande som den anklagade och andra medarbetare eller parter i fallet.

I arbetsordningen heter det också att ”kommittén ska arbeta helt självständigt, oberoende och konfidentiellt. Dess överläggningar ska vara hemliga”. En slutrapport ska lämnas till talmannen (Martin Schulz) som beslutar om vilka eventuella åtgärder som ska vidtas.

Kommittén består av fem personer: tre parlamentsledamöter samt representanter för parlamentsassistenterna och parlamentets administration.

Källa: EU-parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.