Potträning sker senare idag än på 70-talet. Foto: TT

Forskarnas teori: Barnets blöjvanor kan leda till förstoppning

Uppdaterad
Publicerad

Förstoppning har blivit vanligare hos små barn. Nu pågår flera studier för att utreda om det har samband med att svenska barn går allt längre upp i åren med blöja.

I klippet ovan hör du professorn Anna-Lena Hellström berätta om sambandet mellan blöjvanor och att förstoppning bland barn ökar.

På 70-talet var de flesta barn blöjfria vid två års ålder. Nu har det förskjutits till tre, fyra år. Orsaken man ser är att dagens blöjor helt enkelt är lite för bra, enligt Anna-Lena Hellström, professor emerita vid Göteborgs universitet som forskat på ämnet i många år.

Parallellt med den utvecklingen ser man också att fler barn behöver söka vård för förstoppning. Det finns inga entydiga siffror på hur mycket vanligare det är, men det råder en samstämmighet bland forskare och barnläkare att så är fallet.

Tre grupper följs

I Sverige pågår just nu studier i Göteborg och Falun där man följer barn som börjat pottränas i olika åldrar.

Den yngsta gruppen i studien börjar med potta redan vid några månaders ålder. Nästa vid 10 månader, som är de nya riktlinjerna från barnhälsovården, och den sista tränar mer traditionellt ”fritt” runt två till tre års ålder.

– Vi vet ganska mycket om hur urinblåsan fungerar. När man är pottränad och viljemässigt tömmer sin blåsa så tömmer man väldigt bra. Det är väl kanske något liknande för tarmen, säger Anna-Lena Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.