– Jag älskar att jobba med barn och vill våga säga det. Jag vet att jag en gång skulle skriva en statusuppdatering om hur mycket jag tycker om att jobba med barn, men jag hejdade mig själv, säger Joachim Sällström student på förskollärarprogrammet vid Göteborgs Universitet.
Han tillägger att en kvinna antagligen hade kunnat skriva samma statusuppdatering utan att någon hade reagerat på det.
Borås skakas just nu av ett fall där en 29-årig manlig praktikant åtalats för sexövergrepp mot flera förskolebarn. Och nyligen anmäldes ännu ett misstänkt fall av övergrepp. Den här gången på en förskola i Göteborg. Där pågår fortfarande utredningen och det är ännu inte känt om det misstänkta ofredande rör ett eller flera barn.
Färskt i minnet hos många finns säkert också tragedin i Högsby kommun i Kalmar län, där en 21-årig praktikant i september dömdes till rättspsykiatrisk vård efter ett flertal allvarliga sexövergrepp mot sammanlagt 14 barn.
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, jag känner en viss oro för att folk ska börja associera oss manliga förskollärare med de här grejerna, säger Tomas Löfstedt, student på förskollärarprogrammet.
Obehagliga tankar
En annan av studenterna vid utbildningen säger att det nu har börjat komma upp tankar hos honom som han aldrig haft förut.
– Om jag byter blöja på en småbarnsavdelning och det kommer in en förälder tänker jag på hur jag betraktas. Så har jag inte tänkt förut säger Joachim Sällström.
Just nu studerar 1057 personer till förskollärare på Göteborgs universitet. Av dem är 96 män, det vill säga 9 procent.
En låg siffra, men ändå högre om man jämför med hur det ser ut när de väl kommer ut i arbetslivet.
Endast 3,7 procent av de anställda förskollärarna, barnskötarna, fritidspedadagogerna och outbildade på landets förskolor, är män. Statistiken som rör män inom förskolan har varit i stort sett oförändrad de senaste tio åren.
Svårt att hålla koll
För att få jobb inom förskolan så krävs det att man visar ett utdrag ur polisens belastningsregister. De studenter SVT Västnytt pratar med tror att det krävs mer för att stoppa sexövergreppen.
– Barngrupperna är ju väldigt stora. Personalen har nog med att hålla koll på barnen, de kan inte förväntas kolla de andra vuxna också. Inom förskolan finns det ju många tillfällen där man är ensamma med barnen, som när man byter blöja till exempel, och det sker ju i stängda utrymme. Det borde det kanske inte göra, funderar Eric Paues student på lärarprogrammet vid Göteborgs universitet.