Sjuksköterskornas ultimatum: Vägrar jobba efter examen om inte lönerna höjs

Uppdaterad
Publicerad

932 sjuksköterskestudenter från olika universitet runt om i Västsverige har skickat ett kravbrev till Västra Götalandsregionen. Innehållet är skarpt formulerat: De kommer inte ta anställning inom regionen om inte lönerna höjs och arbetsmiljön förbättras.

– Det är nästan som att det förväntas att vi ska bli utbrända, säger en av studenterna.

Hör studenterna Disa Filin och Simon Renner berätta om kravbrevet, samt Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet, i klippet ovan.

Brevet är underskrivet av 932 studenter i Västra Götaland och Halland som alla kräver två saker: En minimilön på 30 000 kronor, flera tusen över vad ingångslönen ligger på i dag, samt en arbetsplatsintroduktion på minst 4 veckor. Om inte VGR besvarar detta riskerar regionen att gå miste om en hel generation nya sjuksköterskor.

Vi har alternativ, det är det regionen inte inser. De räknar att vi ska komma ut, så vi hoppas att vi kan vara många och stå på oss så att villkoren förbättras, säger en av studenterna.

”Jobbat i flera år”

Enligt Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet, är detta någonting man på regionen jobbat med i flera år. Men där bland annat en pandemi kom emellan, som gjorde att regionen fick strukturera om.

– Det är fullt rimliga krav. Det är någonting som vi jobbar med och vi har jobbat med ganska länge och som vi kommer fortsätta att jobba med, säger Linn Brandström.

Löner under rikssnittet

VGR menar också att man garanterar ett kliniskt basår för alla nyexaminerade men att vissa gått miste om sin arbetsplatsintroduktion på grund av pandemin. Man har också tagit fram en handlingsplan för att förbättra sjuksköterskornas löner, där Västra Götaland hamnat efter andra regioner i landet.

I år har vi en satsning på 235 miljoner för att förbättra lönerna för de som ligger under rikssnittet. Där i bland sjuksköterskorna, säger Linn Brandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.