I många år har Sjömanstornet varit stängt för allmänheten, men från förste juli har Sjöfartsmuséet hyrt tornet av HIGAB och kommer att öppna upp det för besökare. Första visningen blir lördagen den 8 juli och därefter visas det även den 22 juli, 12 och 26 augusti.
– Vi vill ge göteborgarna möjlighet att uppleva den fina utsikten och hoppas självklart kunna hålla öppet i större utsträckning framöver, säger Björn Varenius, museichef på Sjöfartsmuséet Akvariet.
LÄS MER: Därför pekar Sjömanshustrun mot Hisingen och inte havet
Populärt utflyktsmål
Sjömanstornet med bronsskulpturen Sjömanshustrun, som står och spanar ut mot havet, är ett av de mest välkända landmärkena för fartyg som närmar sig Göteborg. Skulpturen heter egentligen Kvinna vid havet och konstnären heter Ivar Johnsson.
Sjömanstornet stod färdigt 1933 och både tornet och Sjöfartsmuséet invigdes i juli samma år av kung Gustav V. Tornet restes till minne av de svenska sjömän som miste sina liv ombord på svenska handelsfartyg under första världskriget. Namnet på de 98 fartyg som förliste och de 690 sjömän som dog finns inskrivna i sockeln på tornet.
– Tornet blev ett populärt utflyktsmål. Redan första sommaren 1934 hade man 20.000 besökare i tornet, berättar Eva Rosengren, pressansvarig på Sjöfartsmuséet.
192 trappsteg
Ett tag kallades tornet för Kampanilen, men det är ett felaktigt namn eftersom en kampanil är ett klocktorn.
Sjöfartsmuséets guidade visningar kostar 100 kronor för vuxna och man rekommenderar att bokningarna görs i god tid. För att komma upp måste man gå uppför en smal trappa med 192 trappsteg. Eller så kan man använda hissen.
– Vi kan inte ta upp så många besökare åt gången eftersom det bara finns plats för tre personer i hissen och toppterrassen är inte så stor, säger Eva Rosengren.
Inte heller personer med anlag för svindel bör ge sig upp i tornet, som är 44 meter högt.