Ellen Ekholm, sjuksköterska och förtroendevald SU

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
4 400 av Vårdförbundets medlemmar på Sahlgrenska omfattas av blockaden. Sjuksköterskan Ellen Ekholm är fackligt förtroendevald på Sahlgrenska. Foto: SVT

Sjuksköterskan Ellen är del av Vårdförbundets blockad på Sahlgrenska: ”Vi blir inte lyssnade på”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets blockad innebär övertidsstopp för vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu hoppas områdeschefen att det inte ska påverka patienterna.

– Vår förhoppning är att patienterna inte kommer märka av det, säger Mattias Bjarnegård.

Vårdförbundet kommer inte överens med arbetsgivarna i SKR och Sobona. Nu tar facket till stridsåtgärder och går ut i övertidsblockad.

Runt 63 000 anställda i hela Sverige kommer då inte längre att arbeta övertid. I de varslade yrkesgrupperna ingår bland annat sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Fackets främsta krav är att veckoarbetstiden ska kortas.

Tusentals påverkas på Sahlgrenska

4 400 av Vårdförbundets medlemmar på Sahlgrenska omfattas av blockaden.

– Det här är otroligt viktigt, vi ser att de unga i vården inte kommer orka jobba hela livet på det här sättet. Vi kämpar tills vi har ett bra avtal där vi kommer överens om något bra tillsammans. Vi ser att vi har ett bra engagemang hos våra medlemmar, säger Ellen Ekholm, sjuksköterska på Sahlgrenska och fackligt förtroendevald.

Hon känner ett stort stöd av medlemmarna i fackförbundet.

– Vi blir inte lyssnade på och därför behöver vi göra den här blockaden, säger Ellen Ekholm.

”Vi försöker undvika det”

Mattias Bjarnegård, områdeschef för område 2 på Sahlgrenska, menar att blockaden förhoppningsvis inte kommer att märkas hos patienterna.

– Vi siktar på att hålla ordinarie verksamhet öppen. Vårt absoluta uppdrag är att titta på akut vård. Det finns så klart en prioriteringsordning, säger han.

Vilka verksamheter berörs?

– I verksamheter där det händer oplanerade saker kan det vara vanligare. Till exempel operationsverksamhet där en operation drar ut på tiden.

Drar ni ned på operationer nu?

– I första hand försöker vi att undvika det. Vi försöker ha ordinarie verksamhet så mycket det är möjligt, säger Mattias Bjarnegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.