Karolin Olsson från Göteborg är en av tusentals personer som drabbats hårt efter en covidinfektion. Hon lider av långtidscovid sedan närmare två år tillbaka.
Hon har feber, är hjärntrött och fysiskt trött som inte blir bättre av vila. Dessutom har hon hjärtklappning, huvudvärk och brännande känslor i huden.
– Det är fruktansvärt påfrestande att vara så här handikappad i en sjukdom som man vet väldigt lite om, säger hon.
Slussats runt inom sjukvården
Hon uppger att det är svårt att få hjälp och att hon slussats runt inom vården. Hon har bland annat varit på vårdcentralen, på en rehabmottagning, hos en neuropsykolog och på postcovidmottagningen på Östra sjukhuset.
– Där tog de bara prover och kollade hjärtat och sa att de inte hittar någonting förutom en dysfunktion i det autonoma nersystemet.
Värnar om medicinsk problematik
Åsa Lundgren Nilsson är ordförande för det regionala processteamet för rehabilitering och uppföljning av postcovid. Hon säger att postcovidmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg hittills tagit emot remisser från ett tusental patienter.
Varför släpper ni patienter trots att de fortfarande känner sig svårt sjuka?
– På postcovidmottagningen utreder vi om det finns någon medicinsk problematik som vi kan göra någonting åt. Hittar vi inget sådant så får patienten fortsätta sin rehabilitering inom primärvården.
Postcovid är nytt för alla, kan du ha förståelse för att de på till exempel postcovidmottagningen inte kan göra mer för dig?
– Jag vet att det är en ny sjukdom men den har ändå funnits ett tag. Jag önskar att vården fanns på ett ställe och att specialister kunde göra en kontinuerlig uppföljning. Det finns läkare som är intresserade av det här så ta vara på dem tycker jag för att hjälpa oss, säger Karolin Olsson.