Niclas Claesson, kommunikationschef NU-sjukvården Foto: NU-sjukvården/TT

Äldre kvinna dödade sin make i Lysekil – polisen utreds för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger på en månad ska ett par i Lysekil tillsammans försökt ta livet av sig. Men trots att paret vårdades på sjukhus redan efter första försöket anmäldes aldrig händelsen till polis. Nu har NU-sjukvården anmält sig själva, rapporterar P4 Väst. Även polisen har anmält sig själva om misstänkt tjänstefel.

Sedan en tid sitter en kvinna i 70-årsåldern häktad misstänkt för både mordförsök och mord på sin make i Lysekil. Nu avslöjar Sveriges Radio P4 Väst flera nya uppgifter kring det misstänkta mordet.

Enligt radiokanalen ska flera fel begåtts av både polis och sjukvård innan kvinnan dödade sin make, vilket hon erkänt, i början av april.

Har erkänt – men nekar till brott

Enligt kvinnan hade paret kommit överens om att avsluta sina liv eftersom mannen led av en svår sjukdom och, enligt paret, fick dålig hjälp av hemsjukvården. Kvinnan är häktad misstänkt för både mordförsök och mord, men nekar till brott.

– Motivet har varit att uppfylla sin makes sista önskan och hjälpa honom att dö. Hon har uttryckt det som barmhärtighetsgärningar och ville följa sin man in i döden, säger kvinnans advokat Tommy Nilsson, till SVT.

Vårdades för akut medicinförgiftning

Nu visar det sig att paret redan en gång tidigare försökt dö. Enligt P4 Väst hittades paret akut medicinförgiftade vid ett tillfälle redan i slutet av mars. Men händelsen polisanmäldes aldrig, trots att NU-sjukvården fått reda på att kvinnan försökt döda sin make.

– Sjukvården har ingen skyldighet att göra polisanmälan. Men i det här fallet kan det vara så att det finns missförstånd mellan sjukvård, kommun och polis och det kommer vi att se närmare på om det är något som vi borde gjort annorlunda, säger Niclas Claesson, kommunikationschef NU-sjukvården, till SVT.

Ser ni allvarligt på det som hänt?

– Om vi kunde har gjort något för att förhindra ett dödsfall så är det givetvis allvarligt, säger Claesson.

Polisen utreder tjänstefel

När Lysekils kommun upptäckte att sjukvården inte gjort en anmälan ska de ha försökt på egen hand, men då få fått beskedet av polisen att en anmälan inte var möjlig.

– Jag har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel, nu får särskilda utredningar se om vi begått något fel, säger polischefen Jesper Rieck, till P4 Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.