– En av leksakerna innehöll så mycket som 40 procent ftalater, det var en stor blå plastelefant. Jag blev överraskad över att det var så höga halter, säger Karin Kruse, miljöinspektör i Göteborg.
Undersökningen genomfördes som en del av Göteborgs Stads miljöprogram för att uppnå en giftfri miljö. Efter att miljöförvaltningen analyserat ett antal leksaker av mjukplast, barnregnkläder och väskor inköpta på ett antal Second Hand-butiker i Göteborgsområdet så såg man att elva av sjutton leksakerna innehöll förbjudna halter av fftalater.
– Vi är inte ute efter att dra undan benen på second hand-branschen. Det är viktigt att vi återanvänder i stället för att slänga, men vi ska inte använda och sälja gamla leksaker som riskerar att innehålla höga halter av ämnen som vi i dag vet är farliga, säger Karin Kruse.
– Vi har så många olika leksaker som vi omger oss med idag. Så vi är lite oroliga för den samlade exponeringen, säger Karin Kruse.
Drar in sortiment
Efter undersökningen tar nu en av de granskade Second Hand-kedjorna, Emmaus Björkå, bort alla barnprodukter som kan innehålla ftalater från deras sju butiker i Södra och Västra Sverige.
– Det är en självklarhet egentligen att sånt här inte ska finnas. Man ska vara trygg när man handlar hos oss, så vi tar nu bort rubbet. Vi vet ganska väl vad det är för typ av produkter, det handlar om plast som är mjuk, så det är ganska lätt att identifiera.
Varför har ni då inte förbjudit det tidigare?
– Det borde vi nog ha gjort, men det har inte varit ett så stort problem, då det varit en så liten del av vårt sortiment.
Men vad ska man göra då om man tror att man har en leksak innehållande ftalater hemma?
– Just gamla, mjuka plaster är bara att slänga. Det ska inte finnas, säger Karin Kruse.
Fakta: Ftalater
Ftalater är en grupp av ämnen som används som mjukgörande substans i plaster.
2007 skärpets reglerna, och leksaker som innehåller de vanligaste ftalaterna förbjöds.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar hos djur.
Vissa ftalater påverkar också människor och är hormonstörande och kan påverka möjligheten att få barn.
Källa: Kemikalieinspektionen