– Givetvis har vi inte tid med extra skademoment särskilt nu under pandemin, menar Ragnar Ang, överläkare på traumaenheten på Sahlgrenska. Foto: SVT

Skador med elsparkcyklar tynger sjukvården under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Berusning och avsaknad av hjälm. Det är en stor orsak till att skadas i olyckor med elsparkcyklar. Det visar en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Läget är ansträngt med ett stort inflöde av covidsjuka patienter, så dessa skador påverkar vården negativt under den pågående pandemin, säger Ragnar Ang, överläkare på traumaenheten på Sahlgrenska.

Våren närmar sig med stormsteg och det innebär också att användandet av elsparkcyklar ökar. Det står allt fler parkerade lite varstans i Göteborg färdiga att använda för dem som väljer bort att promenera, åka kollektivt eller taxi.

Samtidigt med vårvärmen förväntas också fler olyckor med elsparkcyklar. Något som överläkare Rangar Ang känner stor oro inför.

– Givetvis har vi inte tid med extra skademoment särskilt nu under pandemin. En redan hårt belastad sjukvård gagnas inte av extra riskmoment i staden. Ta inte elsparkcykel i påsk. Eller senare i år heller, säger han.

Frakturer och stukningar

Tidigare studier har visat att hjälmanvändningen hos patientgruppen i vissa fall är så låg som 0,5 procent och att alkohol är vanligt förekommande vid dessa olyckor.

Under 2019 registrerades 198 patienter i Västra Götala

Ragnar Ang, överläkare traumaenheten Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SVT

nd som varit inblandade i olyckor med elsparkcyklar. Frakturer och stukningar i armar och ben, tillsammans med näsfrakturer och sårskador i ansiktet står för 96 procent av skadorna.

Under 2020 syns ett liknande resultat, 127 patienter har sökt vård vid akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus.

– Skadorna är egentligen högre under 2020 eftersom siffrorna bara är från maj till oktober medan siffran för 2019 är för hela året.

Orsaken är enligt honom att registreringen av skador släpar efter och hade de väntat tills hela 2020 var färdiganalyserat så hade uppgifterna inte kunnat publiceras innan våren och den förväntade ökade användningen av elsparkcyklar.

Studie om olyckor med elsparkscyklar:

• Patienter som sökt vård på Sahlgrenska universitetssjukhusets och Mölndals sjukhus akutmottagningar har ombetts besvara en enkät. Denna visar att majoriteten av skadorna sker nattetid, företrädesvis på helger.

• 54,4% hade druckit alkohol innan olyckan.

• Endast 9,9% använde hjälm vid olyckstillfället.

• Patienter som deltog i studien under 2020 stod för 152 sjukhusbesök, sjukskrevs i totalt 472 dagar och gjorde 158 röntgenundersökningar. 15 patienter behövde opereras till följd av sina skador.

• Det finns ett behov av att studera skadorna som uppkommer och omständigheterna kring dessa olyckor. I studien har man därför studerat statistik från registret STRADA, som sammanställer statistik av trafikskador, för olyckor med elsparkcykel under 2019.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.