Den 16 augusti 2016 kommer en anmälan in till patientnämnden. Det är en förälder som beskriver att både föräldern och dennes barn mått mycket dåligt efter en läkarundersökning:
”Läkaren bad att patienten skulle ta av sig på överkroppen vid undersökningen så att han kunde undersöka patientens bröst. Senare ville läkaren även att patienten skulle ta av sig byxorna. Läkaren kände på pulsen i ljumsken men uppgav att han även ville kontrollera och känna i patientens underliv, men att detta kunde vänta till nästa besök.”
Föräldern beskriver också hur läkaren efter undersökningen ville ha en kram, och att kontakterna framöver kunde ske via läkarens privata telefonnummer, något som P4 Skaraborg tidigare rapporterat om.
Biträdande sjukhusdirektören Jane Johansson säger till SVT att anmälan togs på stort allvar.
– Då gjorde vi en intern utredning själva, och hittade förklaringar på varför man hade gjort de här medicinska undersökningarna, säger hon.
”Blivit missuppfattningar”
SVT har begärt att få ta del av den utredning som gjordes. Men allt som lämnades ut var en notering i ett rapportsystem. Där framgår att Skaraborgs sjukhus bedömde det hela som ”adekvata undersökningar utifrån symptom”.
Sjukhuset skriver vidare att:
”Läkarchef har samtalat med förälder som därefter insett att det har blivit missuppfattningar och att hen feltolkat situationen. Patienten planeras in på ett uppföljande läkarbesök till en annan läkare.”
Ingen polisanmälan gjordes. Dagen efter förälderns anmälan avslutas ärendet. Några spår av någon större utredning har inte gått att finna. Allra sist i anmälan från föräldern står: ”Förälder undrar vad som kan göras, vill inte att något annat barn ska råka ut för liknande händelse.”
Men så blev det.
50 misstänkta brott efter augusti 2016
Läkaren är idag misstänkt för 76 olika sexualbrott mot framförallt barn. Det handlar om fall i Skellefteå, Stockholm, Jönköping och Skövde. 50 av dem ska ha inträffat efter förälderns larm till Skaraborgs sjukhus. Mannen själv nekar till alla misstankar.
Biträdande sjukhusdirektören är idag självkritisk.
– Den händelsen borde ha varit polisanmäld. Det förekom sådant agerande som man kan misstänka är ett brott, och då är det inte vi som ska utreda det, utan polisen, säger Jane Johansson.
Vilka förklaringar till de här undersökningarna var det som ni fick och godkände från läkaren?
– Jag kan inte svara på det.
Sjukhuset uppger att en brist var att personer som arbetade nära den aktuella läkaren var de som fick förälderns anmälan i sitt knä.
– Det var personer som var väldigt nära medarbetare till den här personen som utredde, och det är något vi har förändrat idag.