Drönarbild över Skara. Stadsbebyggelse till vänster om E20, landsbygd direkt till höger om E20.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skaras vision: I nya stadsdelen Djurgårdshage skulle betesdjur kunna finnas mitt i bostadsområdet Foto: Skara kommun

Skaras vision: Nya stadsdelen Djurgårdshage med odling och betesdjur mitt i bostadsområdet

Uppdaterad
Publicerad

I Skara tas nu första steget till en helt ny stadsdel där – om visionen blir verklighet – stad och landsbygd kan leva sida vid sida. Kommunen kommer att bjuda in slumpvis utvalda som får diskutera idéerna och även barn ska tillfrågas.

– Vi vill få det bästa av två världar att samsas här, både stadens och landbygdens bästa kvaliteter, säger Jonathan Naraine, tf stadsarkitekt i Skara.

Det handlar om ett område alldeles söder om där stadsbebyggelsen nu slutar. På 1600-talet kallat Djurgården eller Djurhagen – nu planeras en ny stadsdel med arbetsnamnet Djurgårdshage.

Visionen är att skapa en stadsdel där landsbygden finns kvar i form av odlingar blandat med bebyggelse som placeras ut efter naturens förutsättningar, i stället för långa rader av villor utmed gatunät i rutform.

– En kittlande tanke hade varit att kunna gå på en gata i den här framtida stadsdelen och kunna se folk som odlar längs gatan och ha betesdjur och odling integrerat med bostadsbebyggelsen, säger Jonathan Naraine.

Ökad självförsörjning

I hundratals år har området varit väsentligt för stadens matförsörjning. I visionen är tanken att knyta an till det och utforska hur den nya stadsdelen kan få en hög grad av självförsörjning i den nya stadsdelen.

– Om man räknar på det så har Skara faktiskt möjlighet att försörja sina invånare utifrån den mark vi har idag, säger Jonathan Naraine.

Det ska inte planeras på traditionellt vis. Istället skapas en medborgarberedning där slumpvis utvalda kommuninvånare få ha stort inflytande på att forma visionen vidare.

Får inte byggas för tätt

Politiskt råder det enighet om stadsdelen och satsningen på att få in medborgarnas synpunkter på visionen och också komma med sina egna tankar.

– Det bästa är närheten mellan stad och landsbygd. Sedan är det viktigt att inte bygga alltför tätt, säger Sture Nilsson (M), oppositionspolitiker och andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

När skulle då denna stadsdel kunna vara verklighet?

– Jag skulle nog säga tio år framåt, säger Lars Berg (C), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Skara.

Kommunledning och opposition är överens om stadsdelsplanerna. Här Lars Berg (C), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Jonathan Naraine, tf stadsarkitekt och Sture Nilsson (M) på besök i blivande Djurgårdshage. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Medborgarberedning

En medborgarberedning är en medborgardialog där slumpmässigt inbjudna medborgare möts vid flera tillfällen för att lyssna på experter, reflektera och diskutera tillsammans samt finna lösningar på ett komplext eller kontroversiellt ämne.

Deltagarna fördjupar sin kunskap i frågan och samtalar utifrån det. I slutet på processen tar deltagarna fram gemensamma rekommendationer och förslag till lösningar som sedan presenteras för de beslutsfattare som bjöd in till processen.

Medborgarberedning är ett sätt att komplettera och utveckla den representativa demokratin genom att ge fler perspektiv på en fråga och skapa nya lösningar.

Källa: SKR (Sveriges Kommuner och Regioner)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.