Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IMY har tagit emot ett 60-tal anmälningar om personuppgiftsincidenter från skolor och kommuner. Hör vad IMY säger om granskningen av Vklass i klippet. Foto: SVT

Skolplattformen Vklass ska granskas efter läckorna

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober läckte personuppgifter från 47 000 elever från Göteborgs stads lärplattform Vklass. Tidigare har även uppgifter läckt från andra kommuner och skolor. Händelserna ska nu utredas av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Ett stort antal kommuner har drabbats av en läcka i skolplattformen Vklass, som uppdagades tidigare i höst. Bara några dagar senare uppdagades en ny läcka, gällande uppgifter från Göteborgs stad. IMY har sammanlagt tagit emot ett 61 anmälningar om personuppgiftsincidenter från skolor och kommuner.

Enligt anmälningarna ska någon ha laddat ner personuppgifter om skolelever och lärare från plattformen Vklass. IMY kommer nu att granska Vklass för att kunna avgöra hur allvarlig situationen är.

– Barns uppgifter är alltid extra skyddsvärda enligt GDPR, säger Katarina Bengtsson, it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY.

Om Vklass anses ha brustit riskerar de att bötfällas. Hur stor bot det kan handla om vill inte IMY säga.

Sveriges mest använda lärplattform

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Alla kunder drabbades dock inte av läckorna.

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats, sade Andreas Selling, vd på Vklass, till TT.

Göteborgs stad: Avtal i 10 år

Sedan första augusti i år har Göteborgs stad avtal med Vklass. Avtalet gäller i 10 år. Kostnaden för tjänsten är fem miljoner kronor per år enligt kommunen.

– Vi har haft och kommer under hela avtalsperioden ha en aktiv dialog för att se till att de uppfyller kraven. Det är reglerat i avtalet vad de ska leverera, bland annat informationssäkerhet och dataskydd, säger Anders Andrén, avdelningschef på Göteborgs Stad grundskoleförvaltning.

Han säger att han tycker det är bra att Integritetsskyddsmyndigheten nu inleder en granskning.

Låg ute till försäljning

Uppgifterna som läckte från Göteborg lades ut till försäljning i en annons på internet. Ett allvarligt problem, menar cybersäkerhetsexperten Andrei Sabelfeld som tagit del av annonsen.

Hör honom i klippet nedan.

”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.