Foto: SVT

Skolans succémetod – har drastiskt sänkt elevfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla högstadieskolor i Angered få en socionom och två familjebehandlare. De ska hjälpa elever som är i farozonen för att gå in i kriminalitet att istället fokusera på skolan.

– Elever som har kanske 40 procent frånvaro har nu 5 procent frånvaro på bara ett par veckors tid, säger Shadi Shafiee, som är nyanställd socionom på Nytorpsskolan.

Totalt ska 16 personer anställas på fem högstadieskolor i Angered. På Nytorpsskolan har man efter några veckor redan fått elever att skärpa sig.

Tillsammans med två familjebehandlare sätter socionomen Shadi Shafiee upp en plan med elev, lärare och föräldrar, för att uppnå skolmålen. Målet är att få godkända betyg i alla ämnen. Men det handlar också om att arbeta med relationen mellan elever och lärare.

– Det handlar om att stärka eleverna och använda det som de är duktiga på som motivationsfaktor, så att de inte bara fokuserar på det som inte fungerar, säger Shadi Shafiee.

16 personer ska anställas i år

Hittills har tio personer anställts på Hjällboskolan, Lövgärdesskolan och Nytorpsskolan. Under året ska ytterligare sex personer anställas på Gårdstensskolan och Vättleskolan. De kommer arbeta i skolsociala samverkansteam, där det ingår en socionom och två familjebehandlare i vardera team.

Socialtjänsten bekostar socionomen som är placerad på skolan. Fokus är elever som har hög skolfrånvaro, är stökiga eller riskerar att dras in i kriminalitet. Att utgå från skolan innebär många fördelar för socialtjänsten.

– Det blir en samverkansyta, där skolan får en extraresurs, samtidigt som vi får en stor samverkansyta in i de ärenden där socialtjänsten kommer in, säger Andreas Wetterberg, koordinator för satsningen på stadsdelen.

Tidiga insatser kan betyda mycket för att nå fram med hjälpen

I och med att socionomen finns på skolan kan socialtjänsten komma in tidigare i processen, vilket gör det lättare att hjälpa de elever som är utsatta.

– När kriminaliteten har etablerat sig, eller när man redan har ett  skolmisslyckande, då är det väldigt stor uppförsbacke att komma ikapp, konstaterar Andreas Wetterberg.

Trångboddhet och kriminalitet är strukturella hinder

En sak som försvårar för föräldrar att hjälpa sina barn kan vara trångboddheten för många familjer i området. Även kriminaliteten som är närvarande utgör ett stort problem, enligt socialtjänsten.

– Det finns tydliga alternativ till det ”skötsamma livet”, säger Andreas Wetterberg.

Han konstaterar att unga i området kan lockas av att se möjligheten att snabbt få pengar och köpa sig fina bilar.

– Man vet vilka dom är och man vet vägen dit enkelt. Det är någonting som vi måste konkurrera med också, konstaterar Andreas Wetterberg.

Samtidigt understryker han att det här är problem som hela samhället måste förhålla sig till och motverka.

– Vi måste göra möjligheterna att lyckas i det vanliga samhället mycket större, vi måste underlätta att göra rätt, säger Andreas Wetterberg.

Föräldragrupper drar igång på skolan efter sommaren

Till hösten kommer man även börja arbeta med föräldrar i grupp för att hjälpa eleverna att nå skolmålen.

– De har allt som krävs, de kanske bara behöver vissa metoder eller verktyg för att hjälpa sina barn. Vi är inte där för att ta över något föräldraskap, vi vill jobba tillsammans med föräldrarna för att göra det här ihop, säger socionomen Shadi Shafiee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.