Det var i februari som civila biljettkontrollanter började arbeta i Göteborg. Västtrafik har märkt av en ökning av våld mot personalen sedan dess.
Skyddsstoppet infördes från och med måndagen, något som SR Göteborg var först att rapportera om.
– Vi ser en risk för att medarbetare skadar sig. Under de tio veckor som civila kontrollanter har jobbat så har det varit nio tillbud och olycksfall. Flera allvarligare incidenter där personer fått åka till sjukhus, och inslag av oprovocerat våld, säger Pierre Eklund, regionalt skyddsombud på Transportarbetareförbundet.
Stopp för civila kläder och ingripanden
Fackförbundet har alltså infört skyddsstopp för civil klädsel, samt stopp för så kallat envarsgripande. Kontrollanterna får, liksom alla andra, hålla kvar en person som misstänks vara skyldig till ett brott med fängelse i straffskalan. Som exempelvis ringa bedrägeri, när du inte köpt biljett.
– Envarsgripande är ett problematiskt arbetsmoment. Det är en sak där folk skadar sig, säger Pierre Eklund.
Han menar att personer som kontrolleras kan bli mer aggressiva när de överraskas av civilklädda kontrollanter, istället för att de fått syn på personer med uniform och kanske hunnit köpa en biljett eller gå av.
Men innebär inte detta att fler fuskåkare kan komma undan?
– Det är inte mitt problem, min uppgift är att företräda arbetstagarna i arbetsgivarfrågan. Att arbetstagarna kommer hem utan att skada sig, säger Pierre Eklund.
”Pågår diskussioner”
Skyddsstoppet kommer ligga ”tills hotet är undanröjt”, uppger han och berättar att de ska ha samtal med arbetsgivaren.
– Det är Transportarbetareförbundet som har lagt skyddstopp på grund av vad facket anser är en obehaglig arbetsmiljö. Nu pågår diskussioner mellan facket och företaget som utför biljettkontrollerna åt Västtrafik, säger Patrik Chi, presskommunikatör på Västtrafik.