Tvådelad bild: Andrea Meiling, ordförande för Sveriges lärare i Göteborg sitter i en kontorsstol och en lektion med sjundeklassare där läraren skriver något på tavlan samtidigt som barnen räcker upp händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg Andrea Meiling kritserar neddragningsförslagen i klippet ovan. Foto: Magnus Wennerholm/SVT / Henrik Montgomery/TT

Slaget mot Göteborgs skolor – 500 årsarbetare kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Göteborgs grundskolor har ett underskott och nu kan 500 tjänster försvinna till hösten, enligt uppgift till SVT.

– Läget är mycket allvarligt, risken är större grupper och mer hot och våld i skolan, säger Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare Göteborg.

Det handlar om 59 grundskolor i Göteborg som har ett underskott och där förvaltningens senaste prognos är att det kan bli 500 årsarbetare färre till hösten. Det handlar främst om elevassistenter och fritidsledare, men enligt kommunen finns det också något fall med lärare med ämnesbehörighet, administratör och logoped.

”Kommer att gapa tomt”

I första hand vill förvaltningen lösa minskningen genom exempelvis pensionsavgångar och vikariat som inte tillsätts.

– Det kommer gapa tomt mellan leden. Det betyder att lärare kommer få göra mer, med färre elevassistenter blir det säkert mer hot och våld, alla som behöver extra hjälp kommer inte att få det och risken är att vi inte fångar upp elever som behöver fångas upp, säger Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare Göteborg.

Framförallt är det skolor i Nordost, Sydväst och på Hisingen som ligger back och facket ser en risk för större grupper och minskad måluppfyllelse. Totalt har grundskoleförvaltningen runt 9 000 årsarbetare, så minskningen ligger på ungefär fem procent.

Bakgrunden, enligt kommunen, är bland annat minskningen av tillfälliga statsbidrag,som de tillfälliga så kallade covid-pengarna. Totalt får man 110 miljoner mindre i statsbidrag i år jämfört med förra året.

– När vi får tillfälliga statsbidrag så är det svårt att styra, då blir det sådana här effekter av det. Det är klart att det märks, när man har vant sig vid högre personalläge och fler folk i verksamheten och det blir färre så märks det så klart, säger Kristin Perem, avdelningschef HR.

Beslut på tisdag

De aktuella skolorna som har ett underskott håller nu på att ta fram åtgärdsplaner. Tisdag den 23 maj ska grundskolenämnden fatta beslut om vilka åtgärder som blir verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.