Det var i slutet på februari som det blev möjligt att boka tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort i Göteborg och Mölndal. I måndags var sista drop-in-dagen, och nu har passcentralerna helt gått över till tidsbokninssystemet.
Kan få vänta i upp till sju veckor
Men det nya systemet har redan lett till långa bokningsköer och enligt polisen är telefonväxeln mer eller mindre nedringd. Den som vill boka in en tid för att ansöka om ett nytt pass kan just nu få vänta i upp till sju veckor innan man får en tid för att lämna ansökan och fotograferas. Därefter kan det ta ytterligare en vecka innan man får sitt pass.
– Jag har förståelse för att folk är oroade och irriterade när det är så långa väntetider. Men vi släpper också en del tider efterhand, så det går att få tider om man har framförhållning, säger Jonas Bertram, poliskommissarie vid polisen i Storgöteborg.
Släpper tider efterhand
Bokningssystemet bygger på att polisen den första dagen varje månad släpper tiderna för nästkommande månad. Men det släpps också ytterligare ett antal tider varje måndag för nästkommande vecka. Anledningen är att passcentralerna inte ska bli helt fullbokade.
– Målet är att lägga ut så många tider vi kan. Men om vi lämnar ut alla tider och någon i personalen blir sjuk fungerar det inte om vi är fullbokade, säger Jonas Bertram.
Finns bara två alternativ
För den som behöver få tag i sitt pass snabbt finns det i nuläget bara två alternativ. En lösning är att åka till en passcentral som fortfarande har drop-in, till exempel i Stenungsund eller Uddevalla. Även i Borås har man drop-in i knappt två veckor till. I Halland har man helt gått över till tidsbokning.
Den andra lösningen är att skaffa ett provisoriskt pass.
– Men det är betydligt dyrare. Och sedan måste man ju ändå skaffa ett vanligt pass senare, säger Jonas Bertram.
En arbetsmiljöfråga
Trots de långa väntetiderna så anser Jonas Bertram att det nya systemet är bättre än det gamla. På sikt tror han att trycket på bokningssystemet kommer att lätta och att man lyckas effektivisera arbetet.
– Förut kunde man få vänta jättelänge inne på centralerna, och det var inte heller bra. Det är också en arbetsmiljöfråga. Vi har haft ett oerhört tryck på passcentralerna under högsäsongen och så kan vi inte ha det, säger han.