Man i skjorta dricker vatten och glas med svart vatten i

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på det missfärgade vattnet som Tommy Thuresson och hans kollegor upptäckte i klippet ovan. Foto: Hanna Aqvilin/SVT/Privat

Smutsigt dricksvatten förbryllar företag i Borås: ”Det var kolsvart”

Uppdaterad
Publicerad

Svart dricksvatten och en geggig substans i kaffeautomaterna. Det var upptäckten som flera företag i industriområdet Viared i Borås gjorde förra veckan. Orsaken till vattnets missfärgning är fortfarande ett förbryllande mysterium.

Sandatex, ett företag beläget i Viared, norr om riksväg 40, är ett av de företag som drabbats av det missfärgade vattnet, vilket Borås Tidning var först med att berätta om. Vid minst två olika tillfällen har de observerat att deras vatten varit missfärgat.

På onsdagen byttes filtren för kranen och kaffeautomaten ut.

– Det känns ju inte jättekul att dricka det här vattnet nu, säger Tommy Thuresson, anställd.

Borås Energi och Miljö har varit ute hos de drabbade företagen flera gånger och spolat rent rören, men de vet inte varifrån eller varför missfärgningarna sker.

Är vattnet ofarligt att dricka?

– Vi är trygga med att det är ett bra och säkert dricksvatten i Borås, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö.

Borås Energi och Miljö kommer dock ta prover på vattnet hos det drabbade företaget.

– För att kunden ska känna sig trygg ska vi ta vattenprover för analys, säger Jonas Holmberg.

Så här såg vattnet som kom ur kaffemaskinen ut. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.