– Vi har väntat på det här. Göteborg har de lägsta ersättningarna i hela landet, det har varit samma i tio år, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicinska mottagningen på Sahlgenska Universitetsjukhuset.
I en enkätundersökning har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tagit reda på vilka kostnader donatorer har i samband med att de ger spermier och ägg. Utifrån enkätsvaren presenteras nu ett förslag på en ny enhetlig nationell taxa för schablonsersättning.
– Det ska täcka till exempel inkomstbortfall, parkering och resekostnader, säger gruppchef Åsa Sandgren-Åkerman på SKL.
Stora skillnader mellan landsting
Ersättningen ser i dag olika ut i olika landsting. I Skåne får man till exempel 11.000 kronor för att donera ägg, medan ersättningen för en äggdonation i Västra Götaland ligger på 4.000 kronor. SKL har kommit fram till att ersättningen bör vara 5.600 kronor.
– Det ska vara en gåva, man ska få ersättning för faktiska kostander. Men samtidigt ska ju donatorerna inte behöva betala för att ge, säger Åsa Sandgren-Åkerman, gruppchef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
För varje spermiedonation betalar Västra Götalandsregionen i dag 300 kronor. Sveriges Kommuner och Landsting föreslår en höjning till 550 kronor per tillfälle. Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicinska mottagningen, säger att översynen av ersättningen för donationer av könsceller är efterlängtad.
– Det är bra att det blir samma för alla. Det framstår som vimsigt att det är olika, säger Ann Thurin Kjellberg.
Ensamstående kvinnor ger långa köer
SVT Nyheter Väst har tidigare berättat att det råder brist på donatorer och att de som behöver hjälp med att bli gravida får räkna med lång väntetid, 2-3 år, för att få hjälp.
Från och med 1 april i år har även ensamstående kvinnor, som vill bli mamma på egen hand, rätt till insemination och assisterad befruktning (IVF). Just nu finns 50-60 ensamstående kvinnor registrerade i kön.
Ann Thurin Kjellberg välkomnar en höjd ersättning, men tror inte att det är lösningen på de långa väntetiderna.
– Det räcker inte med att vi får fler donatorer om vi inte att tillräckligt med personal som ta hand om och frysa ner det vi får, säger Ann Thurin Kjellberg.
– Vi behöver mer resurser i största allmänhet.
Det är nu upp till beslutsfattarna i Västra Götalandsregionen att bestämma om de ska följa SKL:s rekommendation om höjd ersättning för donationer eller inte.
Det krävs för att bli donator
Äggdonator:
– ska vara frisk och inte ha några ärftliga sjukdomar
– ska vara mellan 25 år och 36 år
– ska gärna ha egna barn
– ska helst ha regelbunden menstruationscykel
– ska ha Body Mass Index (BMI) <35
Spermadonator:
– ska vara frisk och inte ha ärftliga sjukdomar
– ska ha sädesceller som uppfyller kravet för nedfrysning
– ska helst vara mellan 25 år och 45 år
Källa: Reproduktionsmedicinska enheten/Sahlgrenska Universitetssjukhuset