SVT har tidigare berättat om hur mamman, vars 17-årige son nyligen dömdes för polismordet i Göteborg, fört en lång kamp för att få hjälp från socialtjänsten.
– Ända sedan han gick i sjuan har jag haft långa samtal med skola och socialtjänst, men de har inte gjort så mycket. Jag tror att jag hade fått bättre hjälp om jag hade varit född i Sverige, säger mamman.
Det låter som att du skyller mycket på samhället, vad har du själv gjort som mamma?
– Jag har försökt vara överallt och hålla koll, när han började umgås med äldre killar. Jag har tagit kontakt med skola, polis och socialtjänst. Men jag har inte fått hjälp för honom. Jag har känt mig väldigt ensam, säger mamman.
”Inte göra skillnad på folk”
Nu bemöter socialtjänstens direktör kritiken.
– Det är naturligvist tråkigt att man upplever att man inte får stöd. I socialtjänsten gör vi ingen skillnad överhuvudtaget var man kommer ifrån, säger Christina Alvelin, direktör för socialförvaltningen på Hisingen.
En granskning som förvaltningen själv tog fram efter polismordet visade att orosanmälningar inte alltid varit skriftliga och att utbildning i att riskbedöma ungdomar i kriminalitet saknades.
– Vi jobbar nu internt med att alla orosanmälningar ska vara skriftliga och vi har gjort en upphandling för utbildning. Tyvärr kommer den inte i stånd förrän i februari, säger Christina Alvelin.
Nu kommer förvaltningen bli tvungen att effektivisera sju miljoner då man inte kompenseras fullt ut för löneökningar och inflation i budgeten 2022. Hur det ska göras är ännu inte klart.
Mer om hur socialtjänstens direktör resonerar kring arbetet med unga kriminella kan du höra i klippet ovan