Foto: SVT

Ungdomar sover för lite

Uppdaterad
Publicerad

För att må bra behöver unga sova 8-10 timmar per natt. Men nu visar ny forskning vid Borås högskola att över hälften av ungdomarna sover mindre.

Att sömnen är viktig vet vi. Och att många vuxna i Sverige lider av sömnbrist är ingen nyhet. Men nu visar ny forskning vid Borås högskola att ungdomar också har sömnsvårigheter.

– Ungdomar lever i samma vardag som vi vuxna, och det händer otroligt mycket, säger Malin Jakobsson, doktorand vid Högskolan i Borås och forskaren bakom sömnstudien.

Stress och tankar om livet faktorer

Hennes forskning visar att 55 procent av ungdomarna sover mindre än de åtta timmar som är rekommenderade. 21 procent sover sex timmar eller mindre. Och över en tiondel av ungdomarna uppgav att de hade sömnproblem.

– Ungdomarna själva tror att det beror på stress i skolan, höga krav och mycket it-mediaanvändning. Samt att de funderar kring livet, frågor som gör att de inte somnar.

Psykisk ohälsa bland unga har ökat kraftigt de senaste åren. Och sömnen är en viktig faktor för god hälsa.

– Sömnen är en del av den psykiska ohälsan. Får man inte god sömn så ökar risken för ångest och depression.

Flera negativa konsekvenser

Förutom att bli trött så finns det flera konsekvenser till sömnproblemen.

– Forskning visar att för lite sömn ger inlärningssvårigheter, nedsatt minne och bidrar till att man lättare blir ledsen. Det är viktiga förmågor när man ska lära sig, säger Malin Jakobsson.

Studien visar också att ungdomar med separerade föräldrar sover mindre. Till föräldrar har Malin följande råd:

– Man kan hjälpa till med gränser och föregå med gott exempel. Man kan lägga ifrån sig mobilen en stund innan man ska lägga sig till exempel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.