Utbildning i sex och samlevnad ges till alla elever i årskurs 1 på Angeredsgymnasiet samt på Introduktionsprogrammet på skolan. Målet är att alla skolans elever ska få utbildning i frågor som rör sex och samlevnad, men också genus, relationer och hälsa.
Varje år får eleverna mellan två och fyra lektionspass i ämnet.
”Eleverna kan leva ett dubbeliv”
I dag arbetar sju personer, som en del av sin tjänst, med sex och samlevnad på Angeredgymnasiet. Det avsätts cirka en miljon kronor om året för satsningen som började 2011 och som nu är permanent på skolan.
Enligt ansvariga blir det det många diskussioner om värderingar under lektionerna.
Frågor som kommer upp rör bland annat homosexualitet, hur kroppen fungerar men även könsstympning. Även frågan om vem man ska gifta sig med kan skapa mycket diskussion, konstaterar Charlotte Persson, som håller i undervisningen.
– Det är alltid några i klassen som stannar kvar efteråt och vill prata. De undrar vem det är som ska förmedla det vi pratat om till deras föräldrar. Eleverna kan leva ett dubbelliv, säger Charlotte Persson.
Stort tryck på eleverna
Charlotte Persson pratar om ett stort tryck på ungdomarna, dels hemifrån men också från olika grupper i deras omgivning.
– Extrema åsikter som att det är haram, det är förbjudet eller att Gud kommer att straffa en, kan komma fram under diskussionerna, säger Charlotte Persson.
Hon menar också att fler extrema åsikter har fått utrymme i skolan. Hon tror att det delvis beror på att många nyanlända kom till skolan i samband med den stora invandringsvågen 2015. Men också på att Sverigedemokraterna har fått ett ökat väljarstöd, vilket hon menar lett ett större tryck på skolan att arbeta med de här frågorna.
– Då förändrades mycket av normerna på skolan, och helt plötsligt hade vi åsikter som folk uttalade öppet, konstaterar Charlotte Persson och lägger till:
– Skolan är en spegel av vad som händer i samhället, det enda vi kan göra är att jobba ännu mer med detta.
Samtidigt understryker hon att problemen och förekomsten av extrema åsikter finns på flera skolor i staden där hon också arbetar.
– Det är lika laddat på alla skolor, det spelar ingen roll vilken skola jag är på.