I klippet ovan: Följ med in på landets första marina återvinningscentral, och hör varför en kommun väljer satt ta krafttag mot marint skräp.
Enligt havs- och vattenmyndigheten är Bohuskusten ett av de områden inom Nordostatlanten som är hårdast drabbat av skräp som flyter i land.
Orsaken är framförallt att strömmar för med sig skräp från Nordsjön, men man hittar också lokalt skräp och gamla fiskeredskap – och skräpet ökade under 2020, visar årets Skräprapport från stiftelsen Håll Sverige rent.
– Om vi inte städar kusten kommer nog inte så många hit på besök. Vi måste få stopp på dumpningen, säger Mats Abrahamsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Sotenäs.
Hamnar ofta på deponi
Marint skräp hamnar ofta på deponi och för att istället ta hand om skräpet startade Sotenäs kommun 2018 landets första marina återvinningscentral för såväl marint avfall som uttjänta fiskeredskap.
Nu tar man emot och återvinner fiskeredskap från hela landet, och fokuserar på att samla in uttjänta fiskeredskap för att förebygga att de hamnar i havet. Sotenäs kommun samarbetar också med företag som ska utveckla produkter av skräpet.
Sotenäs marina återvinningscentral
- Totalt har den marina återvinningen tagit emot runt 350 ton sedan sedan 2018, det mesta är fiskeredskap som samlats in i förebyggande syfte.
- Uppskattningsvis mellan 10-20 procent är sådant som dykare, strandstädare och draggande fiskare lämnat in.
- Under 2020 samlades cirka 175 ton in av det var runt 35 ton spöknät från havet
- Främst tar man hand om nät och trålar bestående av plaster och metaller.
Källa: Sotenäs Marina återvinningscentral