Under torsdagen stod lasagne och vårrullar, gjorda med sjöpungfärs, på menyn på Spekeröds förskola. Förskolan blev enligt Steungsund kommun först i världen med att servera sjöpungfärs, och tillsammans med andra skolor i Steungsund prövar man att göra god mat av den slemmiga nyheten.
– Under ett halvår har vi utvecklat och jobbat med produkten på workshops, säger Karin Hermansson
Liknar kycklingfärs
Sjöpungen är ett manteldjur som bland annat växer på den svenska västkusten. Det tubformade djuret bidrar till att minska övergödning i hav och förhoppningen är att odlingar av sjöpung ska kunna skapa biogas. Men nu kan det också börja serveras på tallriken.
– Det är precis som en vanlig kycklingsfärs, säger Karin Hermansson
Intill maten hade man ställt upp en glasbehållare, innehållande ”rå” sjöpung. De barnen som vågade fick tillfälle att plocka upp och hålla i en.
– Den känns klibbig, säger Adele, 5 år.
Populärt hos barnen
Enligt flera av barnen brukar maten vara god men sjöpungen imponerade.
Vad är din favoritmat?
– Det här, säger Morris, fyra år som precis hämtat mer mat.
Klimatvänligt alternativ
Karin Hermansson säger att det är spännande att testa något nytt och att det finns många fördelar med att tillaga sjöpung i köket.
– Den är klimatsmart, växer i havet här i närheten och påverkar inte klimatet.