Spelprofessorn Henrik Engström tror fler äldre kommer att gamea i framtiden. Foto: Emmy Westling

Spelprofessorn: ”Kan vara en jättefördel om man är gammal”

Publicerad

Det är inget nytt att äldre spelar, men det som saknas är digitala spel anpassade för dem.

– Det finns en nivå till för spelutvecklarna, säger spelprofessorn Henrik Engström.

Bridge, bingo och boule. Det finns många olika typer av spelformer som är populära bland pensionärer. Men att spela nöjesspel online är något vi ägnar mindre tid åt ju äldre vi blir, det visar statistik från organisationen Internetstiftelsen.

– De som gör spelen är bra på att utveckla dem för den målgrupp man redan känner till. Men det saknas spel för andra målgrupper och anpassningar för exempelvis äldre människor eller människor med funktionsnedsättningar, menar Henrik Engström, biträdande professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

”Stor potential för äldre”

Forskning visar att allt som sysselsätter dig på äldre dagar är bra för hälsan, speciellt saker som utmanar hjärnan. Och där ser Henrik Engström stora möjligheter med just digitala spel.

– Det kan vara en jättefördel om man är gammal och har svårt att röra på sig att man ändå får en social gemenskap i spelandet.

Men kan det vara svårt för äldre att spela online?

– Absolut, och det kan dels vara på grund av fysiska begränsningar så som att man får försämrad syn, hörsel och reaktionsförmåga när man blir äldre. Men det kan också vara kulturella skillnader, det är inte säkert att man i en viss generation har samma intressen och preferenser.

Kommer vi se fler äldre gamers i framtiden då?

– Det tror jag. Många äldre spelar redan väldigt mycket analoga spel idag, och så fort det kommer digitala spel som är anpassade för en äldre målgrupp så tror jag att väldigt många kommer att vilja köpa dem, säger spelprofessorn Henrik Engström.

Se spelprofessorn själv spela tv-spel i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.