Björn Siesjö har varit stadsarkitekt i Göteborg i elva år och bott i staden i 40 år. Han menar att det finns plats för höga hus i staden, visserligen inte i absoluta centrum, men i kluster utanför. Men det krävs kapitalinvestering för att bygga nya höga hus och i och med sämre tider verkar framväxten ha tagit en paus.
– Utifrån att Göteborg alltid har varit en stad med stora industriella strukturer som broar över älven, kranar, så har vi har tyckt att landskapet Göteborg tål lite större tag. Därmed har vi släppt fram kluster och klungor av höga hus i utkanten av centrum, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborg.
Är det här ett tydligt tecken på att Göteborg har lämnat ”småstaden” och blivit början på en ”storstad”?
– Ja, men det tycker jag nog att det är faktiskt. Småstad har vi inte varit på länge, men vi har kanske varit mentalt där, säger Björn Siesjö.
Kvartersstaden ska bevaras
När det gäller framtiden säger Björn Siesjö så här:
– Jag har reflekterat över det, och det är nog så vi har gjort en del kluster, och det är klart att vi ska bygga färdigt dem. Men i centrala staden så finns det kanske inte så mycket fler bra ställen för skyskrapor.
– Tar vi den historiska staden, kvartersstaden från 1800-talet, där har vi sagt att vi inte ska ha fler höga hus, säger Björn Siesjö.
Är det fint eller fult med höga hus?
– Om jag tycker fint och du tycker fult, det är helt i sin ordning, så kan vi prata om det. Inte heller jag som stadsarkitekt kan väl avgöra vad som är fint eller fult, det ligger i betraktarens öga.
Han anser att det finns andra värden som är viktigare.
– Vi ska ha en stad som fungerar och som är långsiktigt hållbar. En stad där man kan ta sig fram med kollektivtrafik, eller som gående eller cyklist och där färre behöver ta sig fram med bil, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborg.