I Borås har det sedan 2011 funnits tre stadsdelar, Väster, Öster och Norr. Där har politikerna och tjänstemännen på olika håll haft ansvar för till exempel äldreomsorg, barnomsorg och grundskola. Men nu är det slut med det. Nästa år införs i stället nya facknämnder, Förskolenämnden, Grundskolenämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden samt Vård- och äldrenämnden. Till nämnderna bildas även nya förvaltningar.
– Vi tycker att det finns ett värde i att alla boråsare får samma service, oavsett var man bor i kommunen. Det fanns en diskussion att så inte var fallet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).
Har det inte varit så?
– Det har funnits en diskussion i alla fall. Jag tror ändå att det varit ganska likartat. Men det är viktigt för oss att säkerställa att boråsare behandlas lika och det är det som är skälet till att vi inte har kvar stadsdelarna längre.
Hoppas spara pengar
Borås kommun tror också att den nya organisationen kan spara pengar. Uppskattningsvis handlar det om 25 miljoner kronor per år.
– Det är framför allt genom att man inte har en administration som är likartad för tre olika förvaltningar. Utan att man kan samordna de delarna, säger Ulf Olsson (S).
Borås nya organisation
- Stadsdelsnämnderna Norr, Väster och Öster försvinner. Fyra nya nämnder bildas med tillhörande förvaltningar: Förskolenämnden, Grundskolenämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden samt Vård- och äldrenämnden
- Förskolenämnden får ansvar för förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola.
- Grundskolenämnden får ansvar för förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem och elevhälsa i grundskola.
- Individ- och familjeomsorgsnämnden får ansvar för IFO barn och familj, IFO vuxna, ett kommunövergripande samordningsansvar för sociala boendefrågor, samt för ensamkommande flyktingbarn.
- Vård- och äldrenämnden får ansvar för särskilda boenden, hemtjänst och hälso- och sjukvårdsfrågor inom verksamhetsområdet, samt förebyggande hälsoarbete för äldre.
- En del gamla nämnder som Stadsrevisionen och Samhällsbyggnadsnämnden behålls utan förändringar. Andra nämnder som till exempel Fritids- och folkhälsonämnden får ett förändrat uppdrag. I det fallet flyttas tillsyn och tillståndsärenden för alkohol och tobak från Fritids- och folkhälsonämnden till Miljö- och konsumentnämnden.
Källa: Borås stad