En polis fotograferar platsen där en tolvårig pojke mördades. Foto: SVT/Johanna Johansson

Stadsdelen rustar för att möta chock och sorg

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta knivmordet på en 12-årige pojken skapar chock och oro bland såväl vuxna som barn. På skolan där gärningen skedde håller man nu extra öppet och har skapat ett minnesrum.

Det misstänkta mordet på skolan i Kortedala har chockat både barn och vuxna. Stadsdelsförvaltningen skyndade sig därför att sätta in resurser för att dämpa den oro man var rädd skulle uppstå.

– Stadsdelsförvaltningen har stöttat grundskolan i detta arbete. Vi har haft socialsekreterare och kuratorer på plats dessa dagar, samt sett till att en fritidsgård i skolan är öppen varje dag till klockan åtta på kvällarna. Där har man kunnat ta emot både oroliga elever och oroliga föräldrar, berättar stadsdelsdirektör Gitte Caous.

Informationsmöte

Att den knivskurne tolvåringen avlidit fick skolans personal veta på ett särskilt möte på onsdagseftermiddagen. På plats fanns då bland annat Elevhälsan. Samtidigt fick elever och deras vårdnadshavare veta vad som hänt. Många elever hade då redan lämnat skolan för dagen.

Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Foto: Göteborgs stad

– Skolan kommer att vara öppen även under kvällen och man kommer att göra i ordning ett minnesrum där, avsett för personal, elever och vänner, säger Marie Ohman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen.

– Vi håller på att försöka smälta det som hänt. Det är så tragiskt att vi har svårt att finna ord. Vi behöver samla våra tankar, tillägger hon.

Få reaktioner

Men hittills har reaktionerna från både elever och de boende i området varit betydligt färre än man räknat med, berättar Gitte Caous.

– Det har faktiskt inte varit så mycket oro. Det är de signaler jag har fått. Det har tvärtom varit väldigt lugnt. Vår tolkning är att det dels kan bero på att pojken som gick bort bara var tolv år – och i den åldern kanske man inte är så mycket på fritidsgårdar eller på stan – dels att det kan ha med covid-19 att göra.

Smittan har lett till att många föräldrar hållit sig hemma.

– Därmed har de funnits tillgängliga på ett helt annat sätt för sina barn och kunnat möta dem i sorgen. Vi har varit på tårna för att möta eventuell oro efter det här, men det har varit väldigt lugnt.

Gitte Caous säger också att funderingar naturligtvis kan komma i ett senare skede också.

– Men vi finns där när det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.