– Det är klart att det inte känns bra att neka någon tak över huvudet, men vi såg under vintern hur den här gruppen trängde ut missbrukare och psykiskt sjuka som härbärget idag är till för, säger Lennart Forsberg, socialchef på Stadsmissionen i Göteborg.
Sedan 7 månader driver organisationen ett centrum för rådgivning för personer från Europa som kommit till Sverige för att söka jobb. Hittills har de varit i kontakt med 450 personer, varav hälften är rumäner.
Kan inte erbjuda tak över huvudet
På Crossroads kan folk få hjälp med att söka jobb och få reda på hur det svenska systemet fungerar. Men det alla söker: mat, tak över huvudet och jobb kan man inte erbjuda.
– Det handlar om människor som tidigare arbetade med enkla daglönejobb som fruktplockning eller lantbruk i Spanien och Östeuropa. Nu är det konkurrens om de jobben, vilket lett till att de sökt sig till andra europeiska storstäder, säger Lotta Säfström, direktör för Stadsmissionen i Göteborg.
Ett akut problem
Göteborgs stad har sedan förra året beviljat totalt 3.2 miljoner till projekt för fattiga EU-medborgare. Det är Räddningsmissionen och Stadsmissionen som fått pengarna och de har bland annat gått till en förskola för romska barn och till informationscentret Crossroads. Det är långt från tillräckligt och nu kräver Stadsmissionen akuta sängplatser för EU-migranterna.
– Folk bor i bilar, i Götatunneln eller på gatan. Blir det kallt så blir det väldigt svårt. Då får vi kanske ompröva vårt beslut att inte släppa in EU-migranter på härbärget, men vi ser hellre att Göteborgs stad gör något, säger Lennart Forsberg.
Om två veckor hålls ett möte mellan välgörenhetsorganisationerna i Göteborg och politikerna. Men redan nu lovar kommunalrådet Dario Espiga att skjuta till extra pengar.
– Vi får se vad som behövs, men vi kan inte ha det så här. Sommaren har varit exceptionell med alla tiggare och stannar de till vintern klarar vi det inte, säger han.